Всеукраїнська організація ОТГ звернулась до Зеленського: хочуть вберегти 127 вже створених громад

7 травня Асоціація об'єднаних територіальних громад звернулась до президента та прем’єр-міністра і просить стати на захист 127 ОТГ

Відкритого листа органзіація розмістила в себе на сайті, передає Еспресо.TV.

В Асоціації зазначили, що звертались раніше до всіх обласних державних адміністрацій і просили зберегти ОТГ, які пройшли демократичний шлях добровільного об’єднання та вибори.

Однак, не всі ОДА знайшли можливість зберегти вже існуючі громади, посилити  за потреби або надати можливість розвитку в наступні п’ять років. Як результат - зникають 127 об’єднаних територіальних громад.

В Асоціації вважають, що формування нового адмінтерустрою має відбутись на основі вже діючих об’єднаних громад, які зрушили і забезпечили успішність реформи місцевого самоврядування та децентралізації. В процесі консультацій ми намагались довести, що державницьким підходом є саме формування громад навколо вже діючих ОТГ.

Наразі низка громад мають середній та високий рівень спроможності, забезпечують належний рівень надання послуг, проводять значну проєктну діяльність, але політичні чи бізнесові впливи сприяли їх приєднанню до міст чи ще не об’єднаних громад.

Читайте також: “Децентралізація” від Зеленського - спроба перетворити Україну на авторитарну та поліцейську державу

В Асоціації вважають, що такий несправедливий підхід до формування перспективних планів, які знищують діючі ОТГ,  призводить до соціальної напруги, протестів, втрати довіри до держави.

Нагадаємо, Асоціація ОТГ створювалась самими громадами для представлення та захисту їх інтересів.

Відзначимо, що Кабмін вже затвердив перспективні плани формування територій громад Житомирської, Миколаївської, Харківської, Івано-Франківської, Тернопільської, Херсонської, Хмельницької, Луганської, Вінницької, Чернівецької, Донецької та Черкаської областей.

 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb