За 4 години ти вже маєш результат, - український медик про тестування на COVID-19 в Італії

Український медик Гліб Бітюков, який допомагав італійським лікарям у боротьбі з COVID-19, розповів, що зробити тест на коронавірус в Італії не викликає проблем і за 4 год можна мати готовий результат

Про він заявив в ефірі програми "Коментар з Христиною Шкудор", передає Еспресо.TV.

Медик зазначив, що в Україні дуже повільно роблять тести на коронавірус.

"Деякі пацієнти повідомляють про те, що в інших областях вони чекають результат 9 днів. Тому це дуже повільний результат, я б сказав",  - зазначив Бітюков.

Медик навів приклад свого перебування в Італії та наголосив, що зробити тест на COVID-19 там не викликає проблем.

"Якщо пацієнт прибуває вранці і робить (тест на коронавірус - ред.) в першій половині дня, то за 4 години ти вже маєш результат. Лабораторія знаходиться прямо в підвалі лікарні. Я був у цій лабораторії. Достатньо потужна, якісно обладнана. Тому зробити тест не викликає проблем. Знову ж таки, це впливає на поведінку медичного персоналу і на маршрут пацієнта всередині лікарні", - повідомив Бітюков. 

Медик зазначив, що коли пацієнт потрапляє до лікарні в Італії, перше, що роблять, то визначають він інфікований чи не інфікований коронавірусом.

"Якщо інфікований, то одна модель поведінки, якщо не інфікований, то інша модель поведінки. Пацієнти перебувають у приймальному відділенні, але це інше приймальне відділення не те, до якого звикли ми, і очікує на результат цього тесту. Якщо тест негативний, то відповідно його переводять в іншу лікарню, оскільки та лікарня, де були ми, суто інфекційна лікарня. Або якщо ми кажемо про лікарню, де може бути виділена певна кількість місць для інфікованих пацієнтів, тоді інфікованого пацієнта переводять в ці місця, це інфекційне відділення, а пацієнтів не інфікованих можна перевести в інше", - сказав Бітюков. 

Він зазначив, що в Україні треба ставитись до кожного пацієнта як до інфікованого, а українські лабораторії перевантажені і не встигають робити тести. 

"У нашій же ситуації, якщо треба чекати тиждень, то ти ж не можеш лежати тиждень і очікувати результату. З тобою змушені медпрацівники проводити всі необхідні процедури. Відповідно, у нас треба ставитись до кожного пацієнта як до інфікованого пацієнта. Така робота лабораторій, коли перевантажені, вони фізично не встигають зробити ці тести. Це дуже повільно",  - зауважив Бітюков. 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb