Депутати Німеччини запропонували диференціювати акцизи на тютюнові вироби - в залежності від ступеня ризику для здоров'я

6 травня 2020 року 14 депутатів від фракції "Зелених / Союз 90" внесли прохання до уряду Німеччини ініціювати на рівні Європейського Союзу зміни до основної директиви ЄС - 2011/64 / EC - з оподаткування тютюнових виробів

Депутати визнали, що останнім часом електронні сигарети і системи нагрівання тютюну стають все більш популярними в Німеччині. Депутати звертають увагу і на ризики вейпінгу, в т.ч. для молоді, і на можливості використання даних товарів зі зниженим ризиком для зменшення шкоди від традиційного куріння.

- Нові товари не нешкідливі. Але згідно з наявними дослідженнями, нагрівачі тютюну й електронні сигарети не такі шкідливі, як сигарети, оскільки стіки в нагрівачах тютюну і рідина в електронних сигаретах не спалюється, а лише нагрівається, і отриманий пар містить менше шкідливих речовин, ніж сигаретний дим, - пишуть депутати Бундестагу.

Депутати заявляють, що саме оподаткування є найбільш ефективним механізмом боротьби з тютюновою залежністю. У той же час, щоб ефективно регулювати податки на тютюнові вироби, необхідно внести зміни до Директиви ЄС про податок на тютюн, яка гармонізує оподаткування тютюнових виробів у Євросоюзі.

- Проблема в тому, що система Директиви не відповідає поточним і можливим майбутнім змінам на ринку. На даний момент директива не включає в себе бездимні тютюнові вироби і не враховує потенційний ризик продуктів, коли мова йде про рівень податків, - впевнені німецькі депутати.

Відповідно, депутати пропонують розробити новий варіант директиви ЄС - з урахуванням потенційних ризиків для здоров'я при вживанні в т.ч. альтернативних тютюнових виробів.

І, по-друге, депутати пропонують провести незалежне довгострокове дослідження, в якому будуть вивчатися довгострокові наслідки для здоров'я нових тютюнових виробів, а також регулюватимуться ефекти оподаткування для зниження куріння.

Як раніше повідомлялося, ще 2018 року Єврокомісія у Звіті для Ради ЄС рекомендувала членам Євросоюзу обкладати акцизом стіки для нагрівання тютюну в рамках категорії «Інший тютюн для куріння» - фіксованою сумою з кожного кілограма продукції.

Показово, що всі країни ЄС використовують для систем нагрівання тютюну менші або істотно менші ставки акцизу в порівнянні з сигаретами. Наприклад, в Іспанії акцизи на стіки для нагрівання в 6 разів нижчі акцизу на сигарети, в Угорщині – втричі нижчі.