OCCRP заявила про утиски свободи слова через виклик Бабінець на допит після запиту до нардепа Дубінського

8 травня Міжнародний центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) заявив про утиски свободи слова через виклик на допит поліцією Анни Бабінець щодо порушення таємниці листування

Про це міжнародна журналістська організація OCCRP повідомила у Facebook.

OCCRP засудив українську владу через переслідування журналістів проєкту-партнера, сайту Slidstvo.Info, йдеться в заяві організації, оприлюдненій 8 травня. організація закликала припинити розслідування та  утиски колег.

"OCCRP сьогодні дізнався, що Національна поліція України викликала головну редакторку Slidstvo.Info Анну Бабінець на допит 13 травня. Бабінець також є регіональним редактором OCCRP", – заявили в організації.

У OCCRP зазначили, що виклик Бабінець є частиною "здійснюваного МВС України досудового розслідування, заснованого на необґрунтованих та фальшивих звинуваченнях журналістів Slidstvo.Info в "шпигунстві", включно з незаконним шпигуванням за послом США в Україні Марії Йованович".

Читайте також: Головреда "Слідство.інфо" викликали на допит до поліції через запит нардепу Дубінському

"Розслідування було розпочате… після скарги депутата парламенту України Олександра Дубінського, який був одержувачем одного із запитів на інформацію", – повідомляє OCCRP.

Покарання за статтею 163 Кримінального кодексу України ("Порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер"), яка фігурує у виклику на допит, передбачає позбавлення волі від трьох до семи років. Журналісти Slidstvo.Info можуть бути піддані обшукам та вилученню конфіденційних журналістських матеріалів у перебігу досудового розслідування, відзначили в OCCRP.

"Ця справа є прямим нападом на свободу вираження поглядів та демократію в Україні", – сказав співзасновник і видавець OCCRP Дрю Салліван.

У грудні 2019 року журналісти проєкту Slidstvo.Info надіслали запити 14 українським урядовцям, політикам та агенціям, шукаючи інформацію про питання, пов’язані з відносинами США та України. Серед одержувачів цих запитів були міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та депутат Олександр Дубінський.

 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb