У пам'яті людства пульсують злочини Аушвіца та Бухенвальда, тоді як у ГУЛАГу і Голодомору начебто немає своїх винуватців, - правозахисник Маринович

Правозахисник Мирослав Маринович заявив, що за перемогою СРСР було приховано і забуто майже три десятиліття кривавої комуністичної диктатури, тому у пам'яті людства пульсують злочини Аушвіца та Бухенвальда, тоді як у ГУЛАГу і Голодомору начебто немає своїх винуватців

Про це він розповів під час телемарафону "Мир і війна" на Еспресо.TV.

Маринович зазначив, що Ялтинська система європейської безпеки замовчала той факт, що війну розпочали двоє: гітлерівська Німеччина та сталінське СРСР, але покарання отримали лише нацисти.

"Одразу по війні Європа одностайно проголосила гасло: "Ніколи більше!" Проте минуло 75 років і в міжнародній політиці ми вчуваємо ще невисловлене, але вже очевидне: "Спробуймо ще раз!" Що сталось? Причина, як на мене, криється, зокрема, у міні сповільненої дії, закладеній у 1945-му у Ялті. Ялтинська система європейської безпеки замовчала той факт, що у "біснуватому танго" вересня 1939-го брало участь двоє: гітлерівська Німеччина та сталінське СРСР. Це вони розпочали Другу світову війну, але покараним за неї виявився лише нацизм", - зауважив правозахисник .

Маринович повідомив, що історія Другої світової війни не знає лінійного пояснення.

"Спершу діяла формула "друг мого ворога - мій ворог". Тобто, друг і союзник нацистської Німеччини СРСР є співучасником агресії, тому ворогом людства. Саме за це їх обох виключили з Ліги націй. Але після того, як два тоталітарні монстри зірвали своє партнерство і зчепилися одне з одним акценти змінились. Почала діяти
формула "ворог мого ворога - мій друг". І співзачинщик війни став переможцем над нацизмом і рятівником людства", - зауважив правозахсник.

Маринович наголосив, що за перемогою СРСР було приховано і забуто майже три десятиліття кривавої комуністичної диктатури.

"Але за пурпуровою тогою переможця було приховане і забуте дуже важливе. Майже три десятиліття кривавої комуністичної диктатури. Тому у пам'яті людства пульсують злочини Аушвіца та Бухенвальда, тоді як ГУЛАГу і Голодомору начебто немає своїх винуватців. А в Росії їх взагалі вважають виправданими. Тобто, апокаліптичне зло набуло вигляду рятівного добра. Але на цій ідеологічній формулі нацизм - абсолютне зло, комунізм - переможець цього зла, а тому добро, в Ялті була вибудувана вся повоєнна система світової безпеки", - зазначив правозахисник.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb