"Пандемія" глобального потепління буде страшнішою за COVID-19, - українська кліматологиня

Нинішній 2020 рік є визначальним для розуміння сценаріїв нагрівання атмосфери внаслідок людської діяльності

Про це заявила членкиня Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (МГЕЗК), завідуюча лабораторією прикладної кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України, кандидатка фізико-математичних наук Світлана Краковська, передає Еспресо.TV з посиланням на Укрінформ.

"У нас оцей 2020-й рік має стати визначальним. Тобто, сценарій, який передбачає втримання температури планети на два градуси (як у Паризькій угоді 2015 року), він говорить про те, що в 2020-му році має бути пік усіх викидів парникових газів. Якщо після 20-го року нам вдасться побачити зменшення, нам вже вдасться втримати ситуацію", - пояснила учена.

Вихід Краковська вбачає у свідомому й цілеспрямованому зменшенні викідів вуглекислого газу в земну атмосферу, а також у збільшенні площ зелених насаджень.

Також потрібно розробляти й впроваджувати технології штучного стимулювання дощів, що убезпечить від посух, додала вона.

"Якщо ми будемо йти тільки шляхом адаптації до наслідків, проте продовжувати нарощувати викиди і впливати на кліматичну систему, не злазити з газової та нафтової голки, то проблема не зменшиться. Продовжуватимуться викиди, зростатиме парниковий ефект. Ми не будемо встигати адаптуватися до наслідків. Ми будемо будувати водосховища, але не матимемо ані найменшого шансу наповнити їх водою. “Пандемія” глобального потепління, якщо ми не змінимо підходів, буде страшнішою за COVID-19. Буде незворотною", - підсумувала дослідниця.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb