Сьогодні - День матері

У неділю, 10 травня 2020 року, в Україні відзначають День матері

Свято встановлено указом президента "Про День матері" від 10 травня 1999 року і відзначається кожної другої неділі травня, нагадує Еспресо.TV.

Цього дня вітають виключно матерів і вагітних жінок - майбутніх мам.

Свято виникло в США.

1907 року американка Анна Джарвіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів у пам'ять про свою матір. Анна написала зворушливі листи до державних установ, законодавчих органів і видатним особам з пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. Першим визнав День матері офіційним святом штат Вірджинія в 1910 році. За чотири роки, в 1914, президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх американських матерів.

Після завершення Першої світової війни День матері почали відзначати і в деяких європейських країнах.

Сьогодні День матері відзначається в 85 країнах світу.

Читайте такожНароджена у вишиванці! Славні українки всіх часів, яких знає весь світ

Українці теж приєдналися до святкування Дня матері, і сталося це в 1928 році, правда не в Україні, а в Канаді. Ініціатором став Союз українок Канади.

Наступного року свято відзначалося вже й у Львові. Ініціативу канадських жінок підтримала головний редактор тижневика "Жіноча доля" Олена Кисілевська. У 1929 році Союз українок ініціював впровадження цього свята на Тернопільщині. Організації "Просвіта", "Рідна школа", "Пласт", "Сокіл" організовували концерти, конференції, фестивалі по всій Східній Галичині. З тих пір День матері відзначали дуже широко.

Зі встановленням радянської влади на західноукраїнських землях свято було заборонено. Лише з 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, свято матері повернувся в Україну.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb