Голова ЦВК про вибори в ОРДЛО: неможливо говорити про будь-які часові рамки

Центральна виборча комісія поки не знає, скільки знадобиться часу для підготовки виборів на окупованих Росією територіях Донецької та Луганської областей

Про це у відповіді на запит "Радіо Свобода" про можливість проведення місцевих виборів в окупованих районах Донецької і Луганської областей в жовтні цього року, повідомив голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко.

"Нині практично неможливо говорити про будь-які часові рамки, необхідних для підготовки та проведення виборів на деокупованих територіях ОРДЛО, тому що цьому має передувати оцінка фактичного стану справ на цих територіях, після відновлення контролю над ними", - наголосив голова ЦВК.

За словами Діденка, передувати процесу підготовки повинно повернення фактичного контролю за цими територіями і відновлення там роботи державних органів влади України.

"Для проведення демократичних виборів необхідно також належне функціонування на відповідних територіях правоохоронних органів, органів, які будуть забезпечувати безпеку, судів, банківських установ, українських засобів масової інформації і політичних партій. Повинен бути реалізований цілий комплекс заходів щодо реінтеграції цих територій. І переважна більшість цих та багатьох інших питань потребує законодавчого врегулювання", - зазначив Діденко.

Також для проведення виборів в ОРДЛО необхідно виконати значно ширший перелік заходів, ніж під час підготовки до місцевих виборів у звичайних умовах.

"Наприклад, необхідно відновити й актуалізувати відомості Державного реєстру виборців на цих територіях, без чого неможливо буде коректне складання списків виборців, проаналізувати фактичний стан приміщень дільничних виборчих комісій та забезпечення комісії необхідними приміщеннями (адже багато з приміщень можуть виявитися зруйнованими), обладнанням, транспортом, зв'язком, охороною і т. д.", - додав голова ЦВК.