Через можливе ухвалення законопроєкту 3355-1 нардепи можуть повернути схему приховування статків, набутих корупційним шляхом, - Юрчишин

6 травня 2020 року Комітет з питань антикорупційної політики вирішив порадувати недоброчесного чиновника і скасувати необхідність вносити у декларацію дітей, які не проживають з декларантом, та, як наслідок, усе майно, зареєстроване на них

Законопроєкт 3355-1, серед авторів якого є представники всіх політичних фракцій та груп, окрім "Голос", незважаючи на те, що є альтернативний, комітет запропонував голосувати за основу та в цілому, написав у Facebook народний депутат Ярослав Юрчишин.

Як повідомив Юрчишин, це рішення Комітету підтримали депутати Опозиційної платформи "За життя", більшої частини фракції "Слуга народу" та двоє позафракційних (які обиралися як мажоритарники від "Слуги народу").

"Із крейсерською швидкістю цей законопроєкт внесений на розгляд парламенту на 13 травня 2020 року – тобто вже на завтра", - сказав Юрчишин і додав, що "такий поспіх зрозумілий: 1 червня 2020 року завершується чергова хвиля декларування статків".

За його словами, є ризик, що скасування неообхідності вносити у декларацію дітей, які не проживають з декларантом, надає можливість приховати статки, здобуті корупційним шляхом. 

"Юристи гарантують, що за таких умов (якщо записати майно на дитину, яка не проживає з чиновником, - Ред.) знайти це майно буде дуже складно. Головне – не дуже часто навідуватися на цю віллу. Що й не важко – у чиновника вже є дворівнева квартира в Києві, вілла потрібна лише як засіб зберігання коштів. Ну, або для життя на пенсії", - написав він.