Після придбання Коломойським єдиного підприємства, що транспортує хлор для очистки води в країні, ціни виросли вп'ятеро, - bihus.info

Ціни на рідкий хлор для очищення води в країні виросли з менш ніж 7 тис. грн до 36 тис. грн за тонну

Про це йдеться в розслідуванні bihus.info.

В сюжеті йдеться про стратегічне підприємство - Аульську хлорпереливну станцію, яку викупили за 30 млн грн в інтересах хімпідприємства "Дніпроазот"  олігарха Ігоря Коломойського для "встановлення остаточної монополії на знезараження питної води в країні".

Журналісти нагадують, що у 2018 році “Дніпроазот” оголосив про зупинку виробництва рідкого хлору. Через це країна опинилася на порозі екологічної катастрофи, адже без знезараження води її просто неможливо вживати. Проблему тоді вирішували на рівні Кабміну та РНБО.  Період зупинки виробництва рідкого хлору "закрили" завдяки у тому числі і Аульській хлорпереливній станції - це єдине в країні підприємство, яке займається транспортуванням реагенту і має необхідне обладнання для його переливання.

За словами журналістів, коли "Дніпроазот" зупинив виробництво рідкого хлору, його зуміли імпортувати і завдяки станції тимчасово забезпечувати водоканали.

Повідомляється, що "Дніпроазот" відновив виробництво рідкого хлору, але з суттєво вищими цінами на реагент - хімпідприємство після запуску підняло ціни на рідкий хлор з менш ніж 7 тис. грн до 36 тис. грн за тонну (а на деяких закупівлях ціна сягала і 50 тис. грн за тонну).

"Ці гроші включені у платіжки за воду, а отже українці вже переплатили підприємству олігарха сотні мільйонів гривень", - підкреслюють розслідувачі.

У розслідуванні йдеться, що за майже 2 роки з часу зупинки "Дніпроазоту" та підвищення цін АМКУ так і не зміг винести рішення щодо зловживання монополіста.

За словами директора Департаменту досліджень і розслідувань ринків виробничої сфери Ігоря Кустовського, розслідування проводять за двома фактами: завищення цін, які було б неможливо встановити у разі вільного ринку та зупинки виробництва. За його словами, подання поки готове приблизно на 70%. 

Також СБУ у липні 2018 року повідомила про початок перевірки посадових осіб "Дніпроазоту" у зв’язку з тим, що їхні дії створили передумови для загрози здоров’ю людей, та поширення епідемій.

"Але жодного натяку на слідчі дії або на результати розслідування вищезгаданих фактів так нічого і не відомо", - зазначають журналісти.

Водночас у 2019 році Дніпропетровська облрада виставила стратегічне підприємство - Аульську станцію - на приватизацію і продала його за трохи більше ніж 30 млн грн.

Станцію викупила маловідома фірма "Агенція "Мега плюс", яка належить Андрію Житнікову.

"Чоловік, який проживає у звичайній багатоповерхівці в Дніпрі, коментувати купівлю відмовився. Натомість його дружина повідомила,  що на її чоловіка просто "повісили" цей об’єкт", - з'ясували розслідувачі.

Журналісти встановили, що до купівлі стратегічного підприємства Житніков працював у фірмах "Приват Холдінг", яка належала Коломойському, та у компанії "Енергоальянс", яка належала одному з менеджерів олігарха.

"Це може означати, що станція була викуплена в інтересах саме "Дніпроазоту" - для встановлення остаточної монополії на знезараження питної води в країні", - наголошується в розслідуванні.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb