У "Голосі" розповіли, як позбавити Портнова наукового ступеню за плагіат

За словами народного депутата Інни Совсун, необхідно, з поміж іншого, відновити порядок позбавлення наукових ступенів, який було вилучено постановою Кабміну

Про це нардеп від "Голосу" розповіла у Facebook.

Вона зазначила, що Комітет етики Національного агентства забезпечення якості вищої освіти визнав такими, що містять плагіат роботи заступника Адміністрації президента Януковича Андрія Портнова, Катерини Кириленко та декана юридичного факультету КНУ Івана Гриценка.

"Чи значить це, що їх позбавлять наукових ступенів? Ні. Цього не досить. Наразі є тільки рішення Комітету етики НАЗЯВО ( Національного агентства забезпечення якості вищої освіти, - Ред), далі - має бути рішення НАЗЯВО", - пояснила Совсун.

Вона зауважила, що НАЗЯВО не має повноважень самостійно скасувати рішенняпро присудження наукового ступеню, тому що вінприсуджувався іншим органом – Міністерством освіти і науки України. Тому НАЗЯВО може лише встановити факт плагіату і спрямувати це рішення в Міносвіти. І вже там має прийматись рішення про скасування наукового ступеня.

"Тут є складність, бо для цього треба порядок позбавлення наукових ступенів, який має затвердити Кабмін. Норму про позбавлення наукового ступеня за плагіат було вилучене з відповідної постанови Кабміну за Гриневич. І ця помилка досі не виправлена. Проте сподіваюсь, що ближнім часом відповідний порядок таки буде прийнятий. І тоді плагіаторів буде позбавлено наукових ступенів", - зазначила нардеп.

Совсун наголосила, що, на її думку у проблеми є 2 виміри: етичний та бюджетний.

З погляду етики - плагіат – це відверте знущання над освітою і наукою. 

"За таке треба бити по рукам, бо плагіат в однієї людини підриває довіру до всієї системи, у тому числі – до інших науковців, які чесно проводять наукові дослідження Це підважує і знецінює систему вищої освіти та науки загалом. Це привчає усіх до того, що крадіжка і обман – це нормально, прийнятно, допустимо. Це переводить ціле суспільство у сіру зону, де немає чіткого розрізнення, де – добро, а де – зло. І на такій основі не можливо побудувати нове суспільство, засноване на правилах, взаємній повазі та справедливій конкуренції."

З точки зору бюджету, на думку депутата, всі чиї наукові ступені визнали фейковими, мусять відшкодувати державні доплати за них за весь час.

 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb