Уряд вже півроку саботує виконання закону про мову, - Княжицький

6 травня уряд звільнив з посади уповноважену з захисту державної мови Тетяну Монахову після її заяви про відставку. Причиною такого рішення Монахова назвала повну відсутність фінансування і можливості працювати

Про це народний депутат від “Європейської солідарності”, колишній голова комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький написав на своїй сторінці у Фейсбук

Нардеп повідомив, що наприкінці квітня він звернувся до прем’єр-міністра з офіційним депутатським зверненням і вимогою пояснити чому уряд повністю саботує виконання Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної". Нещодавно Міністерство культури відповіло на це звернення. 

“Кажуть, Уповноваженого призначили, фінансування в Держбюджеті передбачили, закон виконують. Але от тільки матеріально-технічне забезпечення діяльності Уповноваженого та штатний розпис здійснює Секретаріат Уповноваженого, який уряд так і не створив до сьогодні. Тобто, Уповноважений є, кошти є, але користуватись він ними не може,  як і працювати” - зазначив Княжицький. 

Такі дії влади народний депутат назвав “саботажем виконання Закону про мову”. 

“Чому Секретаріат, який мав забезпечувати роботу Уповноваженого з захисту державної мови не був створений відразу після призначення Уповноваженого? Адже це прямо зазначено в законі і уряд був зобов’язаний його виконувати. Після місяців бездіяльності Міністерство пише, що розробило всі потрібні документи і ще 7 квітня подало в уряд, але чомусь до сьогодні таку постанову уряд не розглядав. Чому ні ? На жаль, ні Міністерство, ні прем’єр не пояснили. Це показує, як уряд ставиться і до законів в цілому, і до мовного питання, зокрема” - наголосив Микола Княжицький. 

Також народний депутат закликав уряд прийняти відповідну постанову на найближчому засіданні Кабміну. 

“Прийняття Закону про мову було вимогою більшої частини суспільства і минулого року для цього об’єдналося дуже багато людей. Сьогодні маємо забезпечити його виконання!”, - підсумував Микола Княжицький.