“Через два місяці мене звільнять з Нафтогазу”: Вітренко звинуватив Коболєва в догоджанні Газпрому

Виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявив, що його посаду скорочують через боротьбу з Газпромом та звинуватив у цьому очільника НАК Андрія Коболєва

Про це він написав у Facebook, зазначивши, що впродовж двох місяців його посаду скоротять.

"Зараз не є пріоритетом боротьба проти російської агресії, зокрема ефективний захист інтересів України у відносинах з Газпромом. Так само не є пріоритетом боротьба з корупцією, зокрема з її причинами в газовому секторі. Виходить, є інші пріоритети, які, на жаль, стали бар’єром на шляху зближення з Європою, зміни правил всередині країни на європейські, примушення Росії грати за цивілізованими правилами по відношенню до України", - заявив Вітренко.
"Це (виграш Нафтогазу в Газпрому в Стокгольмському арбітражі - Еспресо) зірвало плани тих в Україні, хто вже приготувався “заробляти” на “прямих поставках” російського газу. Адже якщо Газпром має платити за транзит газу навіть якщо він не використовує потужності, то він має включати ці витрати до вартості “прямих поставок”. Але тоді це не дає “заробити” посередникам. Іншими словами, посередники збиралися ділити з Газпромом майже 32 долари на тис.м.куб., а тут ці гроші мають йти по суті в держбюджет України", - пише він.

"Олігархам та корупціонерам ніколи не подобалося те, як ми системно зменшуємо простір для корупції. Хоча ми і не антикорупційні органи, і можливості нашої команди у боротьбі з корупцією завжди були дуже обмеженими, ми на ділі, а не на словах з нею боролися. Ми не дали створити "Росукренерго-2". Ми значно зменшили корупційні можливості на газовому ринку України, зокрема для групи Фірташа та для таких як Фаворов. Ми постійно заважали тим, хто займався корупцією на закупівлях в Укргазвидобуванні, Укртрансгазі та інших структурах Нафтогазу", - заявив Вітренко

"Останньою краплею», мабуть, став підготовлений нами детальний аналіз можливостей за моїм напрямком заробити для України більше $17 млрд, при цьому очевидно всупереч інтересам Газпрому і Кремля а також деяких зацікавлених сторін в Україні, яким не потрібні відповідні зміни"- вважає він.
Також Вітренко звинуватив у цьому очільника НАК Андрія Коболєва:
"Коболєва не звільняють. Навпаки, Коболєву Кабмін, знову без жодного конкурсу, продовжив контракт на чотири роки. І тепер Коболєв фактично звільняє мене", - зазначив він.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb