ВАКС почав розгляд "газової" справи Онищенка

13 травня 2020 року у Вищому антикорупційному суді відбулось перше засідання по суті у "газовій справі" про обвинувачення колишнього народного депутата Олександра Онищенка та його фінансового директора

Про це повідомила пресслужба САП у Facebook.

На засіданні прокурор оголосив короткий виклад обвинувального акту.

Сторона обвинувачення, і один із адвокатів у справі виступили зі вступними промовами.

Наступне засідання призначено на 10:00 год. 14 травня 2020 року. Там ще два адвокати зроблять вступні промови.

"Газова справа" — умовна назва кримінального провадження за фактом розкрадання державних коштів під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з публічним акціонерним товариством "Укргазвидобування". Слідство вважає організатором цієї корупційної схеми народного депутата України VII-VIII скликань Олександра Онищенка.

Унаслідок цієї корупційної схеми державі завдано збитків у розмірі близько 3 млрд грн.

Онищенка обвинувачують в тому, що він створив злочинну організацію, учасники якої в період з січня 2013 року по червень 2016 року незаконно заробили понад 1,6 млрд грн на реалізації природного газу. В результаті таких дій ПАТ "Укргазвидобування" (100% акцій належать державній НАК "Нафтогаз України") було завдано збитків у сумі понад 740 млн грн.

Загалом слідство встановило причетність до участі у "газовій схемі" 29 осіб.

У межах досудового розслідування восьмеро підозрюваних визнали свою провину й уклали угоди про визнання винуватості. Розслідування ролі ще 12 осіб також завершено: обвинувальні акти стосовно них скеровані до суду. Семеро підозрюваних, зокрема й Онищенко, перебувають у розшуку.