ЦГЗ ініціює додаткові перевірки українських тестів на коронавірус та рекомендує використовувати китайські

Центр громадського здоров’я, який забракував тести на виявлення коронавірусної інфекції української компанії "Укргентех", ініціював кілька додаткових перевірок

Про це сьогодні на брифінгу в Києві розповів виконувач обов’язків генерального директора Центру громадського здоров’я Ігор Кузін, - повідомляють журналісти програми ШУСТРОВА LIVE.
 
"Була обрана третя лабораторія, яка зможе провести вже третій раунд верифікаційних досліджень. Це буде Інститут епідеміології імені Громашевського. Також додатково готуються перемовини з бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я для того, щоб вони допомогли з’ясувати або перевірити рівень специфічності і чутливості цієї тест-системи. Для мінімізації конфлікту інтересів ми будемо шукати третю лабораторію, яка зможе виступати в ролі арбітражної і дійсно поставить крапку у цій історії nf проведе свої незалежні випробування", — сказав Кузін. 
 
Він також підкреслив, що на основі результатів верифікації остаточне рішення про придатність тестів на коронавірус української компанії "Укргентех" прийматиме Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Поки йдуть перевірки Центр громадського здоров’я рекомендує використовувати тести виробництва Китаю та Кореї.
 
"Враховуючи те, що дійсно на рівні двох лабораторій ми отримали такі результати, ми порекомендували областям зараз використовувати наявні залишки тест-систем китайського або корейського виробництва. Їх наразі достатньо для того, щоб покрити поточну кількість досліджень, яка проводиться", — додав Ігор Кузін. 
 
Нагадаємо, Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я забракував ПЛР-тести на коронавірус, вироблені українською компанією "Укргентех". ЦГЗ стверджує, що під час перевірки виявилося, що чутливість і специфічність тест-системи не відповідає значенню, що заявлено виробником. 
 
ТОВ "Укргентех" вважає, що ЦГЗ не має повноважень на перевірку. Засновник компанії Біжан Шаропов заявив про намір і надалі виготовляти тест-системи та постачати їх до закладів охорони здоров’я. Про тестування на виявлення коронавірусної інфекції та про спекуляції на поширенні пандемії COVID-19 в Україні дивіться у наступному випуску програми ШУСТРОВА LIVE.