Cтепанов і Ляшко мають взяти на себе відповідальність за запуск громадського транспорту, - Геращенко

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що запуск громадського транспорту в Україні в рамках послаблення обмежувальних заходів із протидії поширенню COVID-19 є відповідальністю міністра охорони здоров'я Максима Степанова та головного санітарного лікаря Віктора Ляшка

Про це Геращенко заявив в інтерв'ю виданню Сьогодні.

"Головнокомандувачем" у питаннях боротьби з епідемією є не МВС, а МОЗ. Саме міністр охорони здоров'я і головний санлікар несуть відповідальність перед народом України за правильні управлінські рішення у справі боротьби з епідемією. Тому вони мають узяти на себе відповідальність і сказати, чи можна запустити громадський транспорт, в якому обсязі", - зауважив Геращенко.

Геращенко зазначив, що можна запускати громадський транспорт не в повному обсязі та з обмеженнями.

"Приміром, можна запускати його (громадський транспорт - ред.) не в повному обсязі, а говорити про те, щоб він ходив частіше, але пасажири мають бути лише в масках і лише на сидячих місцях. Адже у нас громадський транспорт ходив, але з певними обмеженнями, за перепустками для працівників критичної інфраструктури тощо. Тобто можна це робити поступово", - сказав заступник міністра.

Геращенко зазначив, що якби в Україні не було припинено роботу метрополітену, кількість померлих від коронавірусу могла б бути на порядок більшою.

"Якби ми не закрили метро, то, боюся, кількість загиблих вимірювалася б не сотнями, а тисячами. Тому що громадський транспорт, ресторани, бари і кафе - це ті місця, де люди дуже часто контактують між собою", - зазначив Геращенко.

Заступник міністра наголосив, що показники захворюваності та смертності від COVID-19 в Україні нижчі, зокрема, завдяки закриттю громадського транспорту.

"Безумовно. Це пряма залежність. Насправді, що таке боротьба з епідемією методом карантину? Це обмеження кількісного контакту громадян між собою. Тобто якщо за день у Києві контактували між собою 3 млн людей 5 млн разів, то після закриття громадського транспорту і кафе кількість контактів скоротилася вдесятеро. Відповідно, можливість вірусу передатися повітряно-краплинним шляхом зійшла нанівець", - сказав Геращенко.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb