У Варшаві поліція жорстко розігнала антикарантинний мітинг

У Варшаві поліція застосувала сили проти учасників антикарантинного мітингу та затримала 380 протестувальників

Про це повідомляє Укрінформ.

16 травня, в центрі Варшави відбувся мітинг підприємців, які вимагали повного скасування обмежень на функціонування економіки, введених у зв’язку з епідемію коронавірусу, і надання більшої допомоги бізнесу з боку держави.

Влада Варшави офіційно не дозволила його проведення, відтак поліція оголосила маніфестацію нелегальною, застосувала силу до протестувальників і затримала 380 з них.

За інформацією речника поліції польської столиці Сильвестра Марчака, загалом було затримано понад 380 протестувальників, 150 оштрафовано, а справи щодо покарання інших 220 осіб направлено до суду. П’ять осіб заарештовано за напад на поліцейських, словесні образи на їхню адресу чи пошкодження поліцейського майна.

Протестувальники зібралися на Замковій площі і мали пройти до президентського палацу і парламенту країни. Утім поліція відразу заблокувала марш, наголошуючи, що це масове зібрання є незаконним.

Вимогу поліції розійтися протестувальники ігнорували і намагалися групами пройти далі. Тоді поліція почала затримувати людей. Не маючи можливості пройти до президентського палацу і парламенту, протестувальники вирушили до офісу правлячої партії "Право і Справедливість". Але поліція заблокувала рух на підступах до нього.

Одним із затриманих виявився й сенатор опозиційної Громадянської коаліції Яцек Бурий. Польський законодавець стверджував, що проти нього застосовано силу і доправлено до поліцейського автомобіля попри попередження, що він сенатор і має депутатський імунітет. Поліція переконує, що діяла в рамках закону, а Бурого затримали не знаючи, що він сенатор польського парламенту.

Маршалок Сенату Томаш Гродзкий назвав затримання Бурого незаконним і закликав уряд країни "не застосовувати насилля до підприємців".

Своє обурення діями поліції щодо протестувальників висловив також мер Варшави Рафал Тшасковський, якого 15 травня висунуто кандидатом у президенти Польщі. Він заявив, що не погоджується з агресією поліції проти підприємців.

Мітинг організував один із кандидатів у президенти Польщі Павел Танайно.