Програма держкредитів 5-7-9 на повну потужність ще не запрацювала, - міністр економіки

Кредитування малих підприємців у межах державної програми “5-7-9%” ще не запрацювало на повну потужність через те, що банки не хочуть брати на себе ризики видачі коштів

Про це в інтерв'ю Liga.net заявив міністр економіки Ігор Петрашко.

"На жаль, програма, де-факто, не запрацювала на повну потужність. До оновлення програми, за 3 місяці всіма банками-партнерами програми "Доступні кредити 5-7-9%" видано 451 кредит на загальну суму 276 млн грн. Це дуже мало. І ми розуміємо, що вона не буде працювати зараз, бо банки не хочуть брати на себе ризики видачі коштів. Тому портфельні гарантії можуть стати рушієм кредитування", - пояснив він.

"Що ми пропонуємо зараз по програмі 5-7-9 і чим уже можна скористатися. Якщо ваш бізнес має оборот до 10 млн євро і ви маєте кредит в банку, держава компенсує вам погашення процентів протягом одного року. У бюджеті під цей напрямок виділено 4 млрд гривень. З нашого точки зору, цього буде достатньо, але якщо буде потрібно більше, ми будемо вносити зміни до бюджету", - зазначив міністр.

За його словами, уряд працює над програмами, які хоче запустити, аби дати доступні кредити для підприємців.

Петрашко заявив, що один із напрямів - доступ до портфельних гарантій для банків, це питання зараз знаходиться на розгляді у Верховній Раді.

"Це потрібно для того, аби кредитувати пріоритетні сектори економіки, підсилювати певні галузі, які страждають від тієї чи іншої кризи. Якщо це буде проголосовано, у нас з’явиться новий інструмент, і ми будем частково брати на себе ризики разом із фінустановами за пул кредитів для різних галузей", - додав міністр.

Ставка кредиту у такому випадку залежатиме від обсягу бізнесу та найманих працівників, зокрема передбачено:

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb