На митниці створена ціла корупційна екосистема, яка зручна всім, - Нефьодов

Екскерівник Митної служби України Максим Нефьодов заявив, що Міністерство фінансів недофінансовує митницю, тому в усіх регіонах існує "чорна каса", з якої робляться виплати

Про це Нефьодов заявив в ефірі програми "Вердикт із Сергієм Руденко" на Еспресо.TV.

"На митниці, я неодноразово показував і розказував, створена ціла корупційна екосистема, яка, на жаль, достатньо зручна всім. З одного боку Міністерство фінансів хронічно недофінансовує митницю. Це питання не тільки зарплат. Але це і питання матеріально-технічного забезпечення", - сказав екскерівник української митниці.

Він зазначив, що в усіх регіонах існує "чорна каса", з якої робляться виплати.

"Є один регіон, де ходять чутки, що комунальні платежі сплачуються з "чорної каси". Зрозуміло, що ця "чорна каса" існує в абсолютно всіх регіонах. З неї робляться усі доплати, зарплати, з неї виплачується ввезення персоналу до кордону", - повідомив Нефьодов.

Екскерівник митниці зауважив, що подекуди боротьба з контрабандою фінансується певним чином самою контрабандою.

"У деяких регіонах боротьба з контрабандою фінансується певним чином самою контрабандою. Наприклад, у деяких регіонах ми знайшли необліковані автокари. Автокари - це вантажники, що розвантажують фури. Що це? Приїжджає фура і вам здається, що там контрабанда, як митник має її перебрати? Руками вивантажити 30 тонн, а потім завантажити 30 тонн? Держава не виділяє на це коштів. Тому деякі, так би мовити, ввічливо скажу, організовані начальники митної, мої попередники, вони очевидно з якоїсь "чорної каси" купили ці автокари, фінансували з цієї "чорної каси" водіїв, бензин. І далі використовували її, у тому числі, як це трагікомічно не звучить, на боротьбу з контрабандою", - сказав Нефьодов. 

Він додав, що в Україні також існує деякий попит на контрабанду.

"Знаєте, що у нас існує обсяг готівкової економіки. Економіки, які зовсім не перетинаєтьсяиз легальною. Яка існує за готівку на базарах або на прямі переведення з картки на картку. Це стоїть попит на цю "сіру" продукцію, нелегальну продукцію, яку купують і продають за готівку. Тому ламати цю ситуацію - питання багатьох років. Це питання не тільки митниці, а й багатьох сфер", - зазначив Нефьодов.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb