"Аби виправдати провал": Кислиця про плани РФ зробити відеоконференцію з окупованим Кримом у Радбезі ООН

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця назвав ідею РФ провести в Радбезі ООН відеоконференцію з окупованим Кримом спробою реабілітуватися після міжнародної критики за порушення прав людини на окупованому півострові

Про це Кислиця заявив у  коментарі "Укрінформу".

"Україна разом з партнерами ще 6 березня провела неформальне засідання членів РБ ООН за формулою Арріа, присвячене ситуації в Криму. Тоді міжнародна спільнота засудила Росію за тимчасову окупацію українського півострова та порушення прав людини. Аби хоч якось виправдати свій провал у березні, російська делегація не знайшла нічого кращого, як скористатися "ноу-хау" України та партнерів й організувати неформальну інтернет-дискусію щодо Криму для членів Радбезу та запрошених осіб", - сказав Кислиця.

Дії РФ український дипломат назвав намаганням "вистрелити собі в ногу".

"Російська сторона запросила на зустріч в інтернеті так званих представників громадянського суспільства та ЗМІ Криму. Нам також добре відомо, що останніми тижнями росіяни намагалися запросити представників окупаційної влади Криму, проти яких діють міжнародні санкції. Але Україні та її партнерам удалося цьому запобігти. Росія вкотре намагається вистрелити собі в ногу", - сказав Кислиця.

Постпред України в ООН зазначив, що російська відеоконференція не призведе до жодних змін у ставленні світової спільноти до окупованого українського півострова.

"Одразу хочу усіх заспокоїти. Нічого нового ми не почуємо. Росіяни та їхні "ряджені" актори зачитають чергову мантру про "добровільне возз'єднання кримського народу із РФ", а міжнародна спільнота повторить базові істини, де: а) Кримський півострів - тимчасово окупований; б) Росія - держава-окупант; в) окупаційна влада має припинити порушення прав людини", - пояснив Кислиця.

При цьому дипломат також висловив сподівання, що захід надасть змогу жителям окупованого Криму почути позицію світової спільноти.

"В умовах інформаційної блокади й тотальної брехні Кремля там нарешті мають почути позицію міжнародної спільноти і Ради безпеки зокрема. Можливо, у декого відкриються очі", - сказав Кислиця.

Щодо висловлення позиції кримчан дипломат наголосив, що Росія має допустити на півострів місію ООН з моніторингу прав людини без висування якихось умов.

"Членам місії мають бути створені умови для вільного спілкування з усіма мешканцями півострова, а не з людьми, підібраними російськими спецслужбами. Російська окупаційна влада також має звільнити громадян України, які через сфабриковані звинувачення незаконно утримуються за ґратами в Криму або були вивезені на територію РФ", - додав Кислиця.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb