Представники 19 із 27 країн ЄС і делегація блоку планують долучитися до конференції РФ із окупованим Кримом у Радбезі ООН, - ЗМІ

Європейський союз і декілька його членів можуть порушити правила блоку щодо контактів із фактичною владою анексованого Росією Криму

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Двоє дипломатів із країн-членів ЄС повідомили, що 19 із 27 представників країн Євросоюзу на різних рівнях, а також делегація ЄС в ООН, планують брати участь в організованій Москвою відеоконференції щодо ситуації в регіоні.

У пояснювальній записці щодо конференції, автором якої є місія Росії при ООН написано, що на заході вітають всіх "базованих у Нью-Йорку представників держав-членів ООН на рівні постійних представників, їхніх заступників й експертів, а також пресу".

На зустрічі посол Росії в ООН Василь Небензя виступить з заявами, а прихильники російської анексії Криму виступлять із презентаціями.

Серед тих, хто виступатиме буде заступник голови підконтрольного Росії Духовного управління мусульман Криму і Севастополя Есадуллах Баіров, голова громадської організації "Українська громада Криму" Анастасія Гридчина, керівник проросійської телерадіокомпанії "Міллет" Ервін Мусаєв і Олександр Макар, ведучий проросійського кримського телеканалу "Крим".

Як йдеться в поясненні до зустрічі, вона буде продовженням аналогічного заходу, що відбувся 6 березня. Крім того, у записці вказано, що на зустрічі виступлять "ті, хто зараз живе в Криму", щоб показати справжню ситуацію на півострові.

Попри це, ЄС буде представлений на зустрічі, там буде і постійний представник Німеччини. Бельгія і Франція також дали знати, що відвідають захід.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода Рікард Юзвяк, поки що лише Болгарія, Фінляндія, Нідерланди, Польща, Румунія і три країни Балтії заявили, що вони проігнорують цю зустріч.

Деякі посадовці висловили побоювання, що присутність дипломатів ЄС дискредитує вказівки щодо невизнання анексії.

В ЄС на прохання про коментар не відповіли.

Посол України в ООН Сергій Кислиця в коментарі не дав оцінки діям представників ЄС, які братимуть участь у заході, але зауважив, що учасники навряд чи почують "щось нове".

"Росіяни і їхні агенти повторять мантру про "добровільне возз'єднання кримського народу з Росією", а міжнародна спільнота повторить основні істини, що: а) Кримський півострів – тимчасово окупований; б) Росія – окупаційна сила; окупаційна влада повинна припинити порушення прав людини", – сказав посол.