У світі різко зросли ціни на залізну руду: для України це - добре

Ціни на залізну руду зросли до максимуму за сім місяців на тлі різкого скорочення поставок із Бразилії

Про це пише НВ з посиланням на Інтерфакс-Україна.

Ф’ючерси на залізну руду з 62% вмістом заліза на Даляньскій сировинній біржі подорожчали на 10% до $107/т, що є максимумом з жовтня 2019 року.

Поставки залізної руди з Бразилії в травні впали майже на чверть через кризу, викликану пандемією COVID-19, яка в цій країні є однією з найважчих в світі.

Бразильська Vale, найбільший світовий виробник залізної руди, у квітні оголосила, що через пандемію її видобуток у цьому році буде приблизно на 40 млн т менше, ніж очікувалося, і складе 345−370 млн т. 

Для порівняння: в 2019 році виробництво залізної руди в Бразилії в цілому склало 480 млн т, що відповідає приблизно 20% глобальної видобутку.

З початку квітня залізна руда подорожчала на 20%. Підвищення цін також показує, що відновлення економічної активності в Китаї набирає активності після спаду в перші місяці поточного року через коронавірус.

Зростання цін на залізну руду буде тиснути на прибутку виробників сталі по всьому світу, але підвищить доходи видобувних компаній.

За підсумками 2019 року експорт руди і залізорудних концентратів з України зріс на 18,5%, до $3,4 млрд, згідно з даними Державної митної служби.

Металургійні компанії України в 2019 році продали понад третину залізної руди до Китаю (34,4%). На другому місці за обсягами експорту - Польща (12,7%), а на третьому - Чехія (10,3%).

Перевірена інформація про коронавірус в Україні! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/coronavirus_in_ukraine