Віддячили через 173 роки: ірландці допомогли індіанському племені, що відправило країні $170 для боротьби з голодом у 1847 році

В 1847 році індіанці племені чокто відправили на допомогу Ірландії $170, коли там лютував "картопляний голод", ірландці вирішили віддячити в боротьбі з коронавірусом

Про це повідомляють The New York Times.

У 1847 році індіанці чокто дізналися про страшний голод в Ірландії і зібрали нужденним 170 доларів - неймовірна сума для тубільного племені.

Тепер, через майже 200 років потому, індіанці страждають від коронавірусу, і їх штат став одним з найбільш постраждалих районів від пандемії в США.

Несподівано для всіх ірландці вирішили "повернути борг". Вони зібрали майже $3 млн.

Цитати ірландців з соцмереж під дописом із закликом допомогти корінним американцям:

"З Ірландії з любов'ю. Ви допомогли нам, коли ніхто інший не допоміг"

"Солідарність з боку Ірландії"

"Спасибі за допомогу в 1800-х. Я хотів би дати більше, але я втратив роботу"

"Розповіді про доброту ваших предків завжди чіпали моє серце. Я з почуттям смирення хочу повернути борг в цій невеликій мірі. Ірландія пам'ятає"

Пам'ятник Духам предків чокто, Мідлтон, Корк, Ірландія Світлина - Огнян Йосіфов / Alamy:

Довідка: У 1845-1849 роках Ірландію виснажив Великий голод, відомий також як Ірландський картопляний голод.Його причиною стало поширення грибкового захворювання картоплі – фітофторозу, коли заражені бульби починають гнити прямо в землі або в сховищах. З'явившись на острові в 1845-му році, він знищив практично весь урожай. Наступного року вирішили висадити все те, що вдалося зберегти, в тому числі й заражену картоплю. Це вилилося в нові неврожаї. Ірландці залишилися без картоплі, яка складала основу їхнього щоденного раціону. Для селян не було роботи, а землевласникам просто нічим було з ними розплачуватися.

Хвороба картоплі "була" і в інших європейських країнах, але ніде вона не викликала настільки катастрофічних наслідків. За різними підрахунками, в Ірландії від голоду померли від 500 тис. до 1,5 млн осіб, безліч людей емігрувало до Америки і Великої Британії.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb