Запровадження карантину коштувало українцям $53,5 млрд, без нього Україна могла втратити приблизно стільки ж, - дослідження KSE

Запровадження карантину через поширення коронавірусу коштувало Україні $53,5 млрд. У разі, якби Україна не запроваджувала карантин, то втрати економіки склали б $54 млрд

Про це йдеться у результатах дослідження Київської школи економіки, які презентували під час онлайн-конференції 21 травня, передає hromadske.

“Зняття карантину, у “чорному” сценарії (за якого передбачається максимальна смертність від коронавірусу - ред.) коштувало б Україні $54 млрд або третину нашого ВВП. З іншого боку ми можемо порахувати, скільки грошей втрачає економіка через те, що карантин продовжується: транспорт не працює, економічна криза продовжується, люди втрачають роботу… Ці втрати складають приблизно $53,5 млрд”, - повідомив президент Київської школи економіки та колишній міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов.

Він заявив, що те, що Україна зберегла за допомогою карантину приблизно дорівнює тому, що Україна втратила через карантин (з економічної точки зору), водночас, з етичної точки зору, важливіше зберегти людські життя.

Розрахунки втрат економіки у разі не запровадження карантину КШЕ розрахувало на основі поняття “середньостатистичного життя” в Україні, яка складає в середньому $454 тисячі, а дані щодо шкоди карантину для економіки - на основі математичних моделей та прогнозів уряду та МВФ.

Перевірена інформація про коронавірус в Україні! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/coronavirus_in_ukraine