Китай хоче запровадити в Гонконзі закон про нацбезпеку, встановивши покарання за "заколот, сепаратизм і зраду"

Уряд Китаю збирається представити на конгресі суперечливий закон "Про вдосконалення правової системи і правозастосовного механізму Гонконгу"

Про це повідомляє ВВС.

"Уряд Китаю збирається представити на конгресі суперечливий закон про безпеку Гонконгу", - йдеться в повідомленні.

Щорічний Національний народний конгрес, який збирається сьогодні, включив у свій порядок денний проект закону "Про вдосконалення правової системи і правозастосовного механізму Гонконгу", який передбачає відповідальність за "заколот, сепаратизм і зраду".

Як зазначає видання, ситуація може загостритися, оскільки Пекін теоретично може просто обійти обраних законодавців Гонконгу і нав'язати свої зміни.

Гонконг є особливим адміністративним районом Китаю. З того часу як Британія повернула Гонконгу суверенітет у 1997 році, район дотримувався політики "одна країна, дві системи", що дало змогу йому отримати певні свободи, яких немає у решти Китаю.

Прихильники демократії в Гонконзі вважають такий крок черговою спробою комуністичного керівництва Китаю нівелювати місцеві свободи.

Торік Гонконг переживав хвилю бурхливих протестів і суспільного невдоволення, а також вимоги демократичних реформ. Керівництво Китаю вважає, що закон "Про вдосконалення правової системи і правозастосовного механізму Гонконгу" необхідний для запобігання повторення таких акцій протесту.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb