Заарештована у справі Шеремета лікарка й волонтерка Юлія Кузьменко: "Я родом з Горлівки. Донбас для мене це щасливе вільне дитинство"

Дитячий хірург, завідувачка відділення рентгеноангіографії та ендоваскулярної хірургії, волонтерка Юлія Кузьменко дала заочне інтерв'ю журналістці Валерії Бурлаковій

Свої рукописні відповіді на запитання вона передала через адвоката, передає Еспресо.TV з посиланням на ЦензорНет.

За її словами, вона народилася на Донеччині, в окупованому нині місті Горлівка.

"Я родом з Горлівки. З Донбасу ми переїхали до Києва давно, в 1985 році. Але щоліта на три місяці мене і сестру відправляли в Артемівськ (зараз - Бахмут).

Донбас для мене це вільне щасливе дитинство, спека, запах акацій і троянд, тополиний пух, який дітвора любила підпалювати, смачні зелені абрикоси, незрілий агрус, ставки і солоні озера, на які ми нишком тікали від дорослих.

Потім школа закінчилася, я вступила до медінституту, і до початку війни вже рідко бувала на Донбасі. Але я знала, що він є, що я завжди можу туди приїхати.

Я не раз бачила, як хлопці з окупованих територій тужливо дивляться в бік Донецька, Горлівки та інших міст, воюючи тут, у лавах захисників України. Я розумію, що вони відчувають. Це боляче", - розповіла вона.

У самому ж Донецьку Кузьменко востаннє була на початку війни, у квітні 2014 року.

"Під час своєї першої волонтерської поїздки на Донбас я в останній раз була в Донецьку. Це було 26 квітня. Мені потрібно було закупити в аптеці медикаменти для батальйону "Донбас". Добре пам'ятаю той день. Спека. Цвіте все. А всередині - жах і паніка ... Від того, що ця земля, моя маленька батьківщина, мій Донбас, може скоро стати не моїм. Чи не нашим. Чужим.

У тій поїздці ми познайомилися з усіма хлопцями, які потім, 23 травня 2014 року, загинули в Карлівці. Це "Матвій", "Рябий", "Архип", "Федір", "Рейдер".

У Федора після смерті бойовики вирізали серце. Й волочили його труп, прив'язаний до машини, по землі", - додала лікарка.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb