КДБ розробляв та поширював на Заході вигадки про "створення" СНІДу в американських лабораторіях. Розсекречено документ

Фейки на медичну тематику активно використовувалися Кремлем ще за Радянського Союзу. У 1985 році Комітет Державної Безпеки СРСР почав у різних країнах світу цілу серію цілеспрямованих заходів з нав'язування громадській думці потрібного Москві погляду на походження захворюваності на ВІЛ-СНІД

Про це йдеться у розсекреченій директиві з Луб'янки, надісланій до колег у Софії (Болгарії). Цей датований 7 вересня 1985 року документ на дві сторінки наводить у своєму авторському Telegram-каналі KGB files український історик, архівіст і журналіст Едуард Андрющенко, передає Еспресо.TV.

Метою кампанії було поширення конспірологічної версії про те, що вірус ВІЛ-СНІД був нібито розроблений в секретній військовій лабораторії у Форт-Детрік (США).

"Метою заходів є створення за кордоном вигідної нам думки про те, что захворювання - результат секретних експериментів спецслужб США і Пентагону з новим видом біологічної зброї, які вийшли з-під контролю. Було б бажано щоб Ви могли долучитися до здійснення зазначених заходів через Ваші можливості в партійних, парламентських, суспільно-політичних і журналістських колах західних країн та країн, що розвиваються", - йшлося у листі з позначкою "Цілком таємно".

Зокрема, слід було тиражувати думку про "наявність" у американських військових "досить ефективних методів раннього виявлення захворювання, його лікування на цьому етапі і відповідних лікарських засобів".

"При цьому Пентагон не поспішає ділитися своїми досягненнями у цій галузі з цивільними медичними установами, тому що саме на хворих СНІДом, які перебувають в цивільних лікарнях, фахівці Пентагону вивчають результати зараження людей вірусом СНІДу", - наголошувалося в одному з "темників" КДБ СРСР.

 

 

 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb