У Ізраїлі розпочався судовий процес проти прем'єра Нетаньягу

В окружному суді Єрусалиму 24 травня розпочався судовий процес у справі прем'єрміністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу

Про це повідомляє DW.

До зали засідань Нетаньягу прийшов в захисній масці в супроводі охоронців. Сотні людей вийшли на вулиці Єрусалима, щоб взяти участь в протестах проти політика та акціях на його підтримку.

На лаві підсудних глава уряду виявився через звинувачення в шахрайстві, зловживанні службовим становищем та хабарництві. Політик заявив в суді, що поліція і прокуратура сфабрикували ці звинувачення проти нього. При цьому він зажадав вести пряму трансляцію судового засідання.

Справа Нетаньягу розглядають три судді окружного суду Єрусалима. Головуюча суддя Ріфка Фельдман-Фрідман вже має досвід гучних антикорупційних процесів. У 2015 році вона входила в суддівську комісію, яка винесла вирок щодо одного з попередників Нетаньягу на посаді глави уряду Ізраїлю - Ехуду Ольмерту.

Очікується, що в ході процесу у справі Біньяміна Нетаньягу будуть допитані близько 300 свідків.

Звинувачення в шахрайстві, корупції і розтраті були висунуті проти прем'єра Ізраїлю в листопаді 2019 року. Крім іншого, політик підозрюється в тому, що він надав телекомунікаційного концерну Bezeq юридичні пільги, коли займав пост міністра зв'язку. У відповідь ЗМІ, що належить концерну, повинні були висвітлювати діяльність Нетаньягу в позитивному ключі.

Крім того, звинувачення стверджує, що Біньямін Нетаньягу і його сім'я в період з 2007 по 2016 роки брали від американського продюсера Арнона Мілчена і австралійського бізнесмена Джеймса Пакера подарунки, включаючи ювелірні прикраси, на загальну суму в 1 млн шекелів (258 тис. євро ).

За звинуваченнями у хабарництві Нетаньягу загрожують до 10 років в'язниці. Максимальне покарання за статтями про шахрайство і зловживання службовими повноваженнями становить три роки ув'язнення. Сам Нетаньягу неодноразово відкидав всі звинувачення на свою адресу, називаючи їх "полюванням на відьом".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb