В Україні виготовляють один з найдешевших у світі тестів для виявлення COVID-19

Українське підприємство ТОВ "Укргентех" виготовляє одну з найдешевших у світі ПЛР тест-систем для виявлення COVID-19. Вартість такого одного тесту складає 60 гривень

Про це журналістам ШУСТРОВА LIVE у коментарях розповів співзасновник ТОВ "Укргентех" Біжан Шаропов.
 
"Насправді, він не те щоб найдешевший, він найдешевший з тих, що я знаю, взагалі, включаючи навіть російські реагенти. Я знаю тільки одну російську ПЛР тест-систему, яка має таку ж саму вартість, але вона іде по одній мішені. От у нас закладено, наприклад, 3 мішені у вірусі, і тому наша система захищена від мутацій вірусу", - каже Шаропов.
 
За його словами, зараз на ринку виробництва ПЛР тест-систем є високий попит та ажіотаж на подібну продукцію. І тому, багато виробників цим користуються.
 
"Причина в тому, що всі виробники в світі тест-систем дуже хайпують, не виправдано хайпують. Тобто ціни, які вони заломлюють. От, наприклад, за ці ж китайські і корейські тести – вони не виправдано великі. Насправді ринкова вартість тест-системи такого кшталту в не епідемічні часи - вона і складає, 6000, 3000, 15 000 в залежності від того, скільки там закладено мішеней і збудників", - додав він.
 
За словами співзасновника Укргентеху, їх підприємство вирішило продавати свої тест-системи "за позаепідемічною ціною" у 6000 гривень за одну систему (одна система – це 100 реакцій, тобто тестів; вартість одного тесту виходить 60 гривень, але постачають їх системами у 100 реакцій, - авт).
 
Водночас директор державного Інституту молекулярної біології і генетики НАН України Михайло Тукало вважає таку ціну підозріло заниженою. 
 
"Я не знаю, звідки ці 60 гривень вискакують. Це мені здається не можливо. Є дуже коштовні речі у їхній тест-системі. Там є ферменти, які якщо вони самі можуть робить, а це в їх ліцензовані повинні бути приміщення, що на 100% впевнений таких немає", - каже Тукало.
 
Нагадаємо, Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я забракував ПЛР-тести на коронавірус, вироблені українською компанією "Укргентех". ЦГЗ стверджує, що під час перевірки виявилося, що чутливість і специфічність тест-системи не відповідає значенню, що заявлено виробником. 
 
ТОВ "Укргентех" вважає, що ЦГЗ не має повноважень на перевірку. Засновник компанії Біжан Шаропов заявив про намір і надалі виготовляти тест-системи та постачати їх до закладів охорони здоров’я. 
 
Про тестування на виявлення коронавірусної інфекції та про спекуляції на поширенні пандемії COVID-19 в Україні дивіться у програмі ШУСТРОВА LIVE (ефір від 23.05.2020).