Інститут молекулярної біології понад два місяці не отримує обіцяне держзамовлення на виготовлення ПЛР-тестів

Інститут молекулярної біології і генетики готовий виробляти понад 20 тисяч тестів на виявлення коронавірусу щотижня і вже понад два місяці очікує на обіцяне фінансування від держави

Про це журналістам телепрограми ШУСТРОВА LIVE розповів директор інституту Михайло Тукало.

"Нам ще замовлення не дали. В нас є перемовини з трьома міністерствами. Більше всього у нас непорозумінь з Міністерством охорони здоров’я і з  Центром громадського здоров’я. Вони кажуть: нам нІколи займатися з вашими тест-системами в нас все горить, в нас купа роботи", - зазначив Тукало.

Тим часом Інститут отримує багато пропозицій на експорт тест-систем від іноземних держав.

"У нас були пропозиції з Америки, з Афганістану, Естонії. Але ми не можемо продавати. Ми ж маємо перед урядом зобов’язання. Уряд зв’язав нам руки", - розповів Михайло Тукало.

Нагадаємо, в середині березня президент України Володимир Зеленський своїм указом ввів в дію рішення РНБО, яке наказувало уряду вжити заходів щодо "невідкладного фінансування виготовлення Інститутом молекулярної біології та генетики Національної академії наук України не менш ніж 200 тисяч тестів для ПЛР-діагностики COVID-19". Відтоді президентський указ ігнорується урядом вже понад 2 місяці.

Про тестування на виявлення коронавірусної інфекції та про спекуляції на поширенні пандемії COVID-19 в Україні дивіться у програмі ШУСТРОВА LIVE (ефір від 23.05.2020).