Рада церков ініціює зустріч з Шмигалем щодо дотримання умов карантину в малих храмах

Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій просить зустріч з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, щоб Кабмін врахував потреби релігійних громадян у малих храмах

Про це повідомляє пресслужба Ради церков.

"На думку релігійних діячів, рішення уряду щодо запровадження адаптивного карантину, прийняте 20 травня 2020 року, є певним прогресом у забезпеченні конституційного права на свободу віросповідання. Водночас запропоновані в постанові заходи не враховують у повній мірі релігійні потреби віруючих громадян, а також на практиці можуть ускладнити проведення богослужінь, насамперед у малих храмах і молитовних будинках", - йдеться у повідомленні.

У раді церков пишуть, постанова уряду не передбачає наступних етапів послаблення обмежень для релігійних заходів.

При цьому, згідно з постановою КМУ, умовою проведення масових заходів у закладах культури є перебування не більше однієї особи на 5 кв. метрах площі приміщення, а для релігійних заходів ця вимога вдвічі суворіша – не більше однієї особи на 10 кв. метрах.

У раді церков вважають, що "такий непропорційний підхід викликає нерозуміння дій уряду у багатьох віруючих".

Раду церков найбільше турбує, що для малих релігійних споруд і молитовних приміщень послаблення карантину може мати протилежний ефект, бо дотримання умови перебування не більше однієї особи на 10 кв. метрах може означати присутність на богослужінні менше 10 осіб.

Там вважають, що достатнім заходом для запобігання скупченню людей буде присутність у приміщенні не більше 1 особи на 5 м. кв. площі місця проведення богослужіння чи обряду.