Китайський парламент ухвалив закон про національну безпеку Гонконгу, що забороняє антиурядові заклики

Парламент Китаю ухвалив новий закон про національну безпеку Гонконгу

Він передбачає, що в регіоні заборонять антиурядові заклики, заклики до відокремлення від Китаю, повідомляє BBC.

Влада Гонконгу не буде ухвалювати закон окремо - він одразу набуде чинності на його території після затвердження вищим керівництвом Китаю. Закон викликав стурбованість через те, що таким чином Гонконг може втратити особливий адміністративний статус.

Розглянути закон про "національну безпеку" вирішили через те, що місцева влада Гонконгу нездатна самостійно впровадити схожі заходи.

Читайте також: Трамп анонсував "потужні" санкції проти Китаю через ситуацію в Гонконзі

Місцеві демонстранти заявляють, що закон загрожує демократичності й правам і свободам гонконжців, які гарантуються їм "базовим законом".

"Базовий закон" (аналог Конституції) було ухвалено після передачі Великою Британією гонконзької території Китаю. Він гарантує його мешканцям обмежені свободи, недоступні на території материкової КНР.

Раніше держсекретар США Майк Помпео заявив, що Гонконг через дії Китаю вже не має такого ступеня автономії, яка гарантує йому спеціальний статус у відносинах зі Штатами.

Зобов’язання держсекретаря США засвідчувати статус автономії передбачені Законом про права людини та демократію в Гонконгу, який набув чинності в листопаді 2019 року. Якщо такого підтвердження (яке має бути принаймні раз на рік) держсекретар не надає, США можуть вдаватися до санкцій проти посадовців, відповідальних за порушення прав у Гонконгу.

Читайте також: Антикитайські протести: Тайвань пообіцяв активно допомагати народу Гонконгу

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb