На сьогодні для проведення прозорих виборів в ОРДЛО не створено умов, - Мокан

Постійний представник КМУ у Верховній Раді Василь Мокан заявив, що на сьогодні для проведення прозорих і чесних місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей не створено належних умов

Про це під час презентації звітів "Східної правозахисної групи" про ситуацію на тимчасово окупованій території Луганської та Донецької областей заявив народний депутат України Василь Мокан, передає Укрінформ.

"Станом на сьогодні для проведення прозорих, чесних і нормальних (місцевих - ред.) виборів там не створено умов: ні безпекових для наших громадян, ні правових, ні політичних. Бо ми розуміємо, що активне фінансування пропаганди й антиукраїнських ідей суттєво ускладнює процес реінтеграції й подальшої деокупації, і може мати певний електоральний ефект. Але в будь-якому випадку ми будемо продовжувати досліджувати всі ці речі", - зауважив Мокан.

Нардеп зазначив, що українська влада наполягає і наполягатиме на тому, щоб передусім виконувалися безпекові компоненти Мінських угод, і далі тоді може мова йти про якісь політичні речі. Мокан нагадав, що про будь-які перспективи місцевих виборів можна говорити тільки у разі отримання контролю над українсько-російським кордоном.

Мокан зауважив, що питання окупованого Криму не зняте з порядку денного і не забуте. Україна у будь-якому представництві на міжнародному рівні, на будь-яких міжнародних майданчиках постійно намагається порушувати питання деокупації Кримського півострова, лобіювати поглиблення і продовження санкційного тиску на РФ.

Нардеп зазначив, що наразі розробляється ідея щодо можливості створення переговорного майданчика саме по Криму на міжнародному рівні, "бо одним зі слабких місць Мінських угод є те, що там, на жаль, не згадується Крим".

"Росія докладає величезні зусилля, щоб принаймні на європейському континенті, у міжнародних переговорах, відсунути питання деокупації Криму на другий план і сконцентруватися на ОРДЛО. Але зусилля з деокупації Криму з боку України продовжаться, і ми не дамо зняти з порядку денного цю проблему. У нас є підтримка і розуміння з боку наших міжнародних партнерів", - наголосив Мокан.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb