Комісія з журналістської етики засудила сюжет "1+1" про зґвалтування поліцією у Кагарлику

1 червня Комісія з журналістської етики випустила заяву, якою засудила сюжет телеканалу через завдавання додаткових травм потерпілій та порушення стандартів ЗМІ

Відповідну заяву Комісія з журналістської етики оприлюднила у Facebook.

"Комісія засуджує факти збирання інформації про потерпілу в знайомих та односельчан, вважає їх неприйнятними і такими, що завдають додаткової травми потерпілій. Будь-яка характеристика (навіть негативна) потерпілої не може бути виправданням насильства з боку поліцейських", - йдеться в повідомленні.

В заяві зазначається, що суспільний інтерес становить факт насилля з боку поліцейських. 

Комісія солідаризується із заявою Моніторингової місії ООН з прав людини щодо необхідності "вжити швидких та ефективних заходів для зміни культури поліції, яка, очевидно, все ще вважає жорстоке поводження прийнятним".

Читайте також: Віталій Портников: Кагарлик - це не минуле, а майбутнє

КЖУ закликала українські медіа змістити фокус уваги з особи потерпілої на ситуацію із насильством з боку поліції, приділяти належну увагу висвітленню таких неприйнятних фактів в системі правоохоронних органів, їх розслідуванню та питанням реформи поліції.

"Саме ці питання мають надзвичайний суспільний інтерес, а не деталі про особу потерпілої", - наголосили в Комісії.

"Поширення надто великої кількості подробиць про злочин (хто б їх не озвучував, навіть адвокат потерпілої), є невиправданим та неетичним, оскільки такі подробиці можуть завдавати додаткової травми постраждалій та її сім’ї", - підкреслили в КЖУ.

Комісія закликала українські ЗМІ стежити за досягненням балансу між суспільним інтересом та недоторканістю приватного життя постраждалих від насильства у подібних випадках, поважати гідність постраждалих та їхніх сімей; стежити за тим, щоб оприлюднені матеріали не дозволяли опосередковано визначити людину, яка пережила насильство, за допомогою комплексу оприлюднених даних; а також -  уникати потурання, заохочення, співчуття чи навіть сприяння злочинній поведінці

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb