СБУ викрила ще 18 поширювачів фейків про коронавірус, які працювали на РФ

За період дії карантину кіберфахівці Служби безпеки України викрили 385 інтернет-агітаторів, які поширювали різноманітні фейки про епідемію COVID-19

Про це повідомила пресслужба відомства.

Співробітники спецслужби встановили, що 18 агітаторів діяли за завданням РФ. Стосовно них СБУ розпочала кримінальні провадження за дії, що спрямовані на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади.

Такі агітатори "працювали" у Києві, Одесі, Дніпрі, Львові, Херсоні, Полтаві, Кропивницькому, Конотопі, Івано-Франківську, Хмельницькому та Жашкові.

Через соціальні мережі російські спецслужби закликали до порушення карантинних обмежень, проведення акцій протесту, силового захоплення влади та інформаційної підтримки таких неправомірних заходів.

Мешканець Одеської області регулярно розміщував у соцмережах інформацію із закликами щодо приєднання західних областей до держав, що межують з Україною.

Під час слідчих дій, вдома виявили комп’ютерну техніку та мобільні пристрої з матеріалами, що підтверджують протиправну діяльність.

Наразі зловмиснику повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України. 

160 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності за поширення неправдивих чуток, які можуть викликати паніку або порушення громадського порядку.