Дисидент Софяник може позиватись до ЄСПЛ проти Росії, - адвокат

Плавець-марафонець, дисидент Олег Софяник має підстави звернутися до Європейського суду з прав людини за фактом порушення його прав з боку влади РФ

 Про це Радіо Крим.Реалії заявив адвокат Сергій Заєць.

"По-перше, питання нав’язаного громадянства. Як пояснив Олег Олексійович, він був змушений отримати російський паспорт, і це правда: починаючи з 2015 року, перебувати на окупованій території без російських документів кримчанам ставало все важче. Без них не можна отримати доступ до банківських, до поштових послуг, не можна офіційно працювати і так далі", – зазначив юрист.

Ще однією підставою для звернення Заєць назвав обмеження на свободу переміщення Софяника територією України, оскільки російська влада не випускала його з Криму.

"Але третє, більш серйозне порушення – примус громадян України залишати окуповану територію. Для них створюють такі умови, вселяють страх, порушують права людини, щоб вони стали внутрішньо переміщеними особами. Це явище носить масовий характер, і щодо цього однозначно варто звертатися в ЄСПЛ", – сказав Заєць.

Софяник заявив, що має намір скористатися такою можливістю: "Так, звернутися можна, якщо мені допоможуть юристи і міжнародні організації. З Росією треба боротися і карати її на правовому, судовому рівнях".