Польський антимонопольний регулятор збирається оштрафувати "Газпром" на 50 млн євро

"Газпрому" загрожує штраф у розмірі до 50 млн євро за відмову надати інформацію про будівництво "Північного потоку-2"

Відповідну заяву розміщено на сайті регулятора.

Польський антимонопольний регулятор UOKiK порушив справу щодо "Газпрома" через відсутність співпраці під час проведеного антимонопольного розслідування.

"Газпрому" загрожує штраф у розмірі до 50 млн євро за ненадання інформації (незалежно від наслідків, що випливають із розгляду).

Справа стосується розгляду у справі будівництва газопроводу "Північний потік-2". У 2018 році UOKiK пред’явив шести компаніям звинувачення у фінансуванні будівництва без необхідного юридичного дозволу. Це підприємства, що входять у міжнародні групи компаній: Газпром, Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

На початку 2020 року UOKiK звернувся до "Газпрому" з вимогою надати документи, що мають відношення до справи.

Читайте також: Будь-які поступки виключені: Польща планує стягнути $1,5 млрд з "Газпрому" "найболючишим способом"

"Йшлося про контракти, укладені дочірньою компанією "Газпромa" з іншими компаніями, які фінансують будівництво "Північного потоку-2". Стосувалося це, перш за все, контрактів на транспортування, розподіл, продаж, постачання і зберігання газового палива. Незважаючи на покладений обов’язок співпрацювати з UOKiK, компанія не надала таку інформацію", - повідомили в польському антимонопольному відомстві.

"Газпром декілька разів відмовлявся надавати документи, які є важливими для проведеного нами розслідування. "Газпром" не може діяти поза законом, тому я порушив проти "Газпромa" справу про накладення штрафу за ненадання інформації під час проведеного розгляду. За законом компанії загрожує фінансовий штраф у розмірі до 50 млн євро", - заявив голова UOKiK Томаш Хрустни.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb