Занадто багато смертей: архітектор "м'якого карантину" Швеції визнав помилки у протидії коронавірусу

Архітектор шведської моделі боротьби з коронавірусом Андерс Тегнелл визнав: потрібно було вводити більше обмежень, щоб уникнути великої кількості померлих

Про це повідомляє Financial Times.

Тегнелл, державний епідеміолог Швеції, погодився сьогодні в інтерв'ю Шведському радіо, що в країні померло занадто багато людей.

"Якби ми зіткнулися з подібною хворобою, знаючи те, що знаємо про неї сьогодні, я думаю, ми мали б обрати середній шлях між тим, що зробили Швеція і решта світу", - заявив він.

До цього Тегнелл місяцями критикував введені іншими країнами заходи карантину і наполягав на перевагах шведського підходу, незважаючи на міжнародне обговорення високого числа померлих у країні.

У понеділок уряд Швеції, під тиском опозиційних політиків, заявив, що створить комісію, яка вивчить заходи для боротьби з коронавірусом, введені до початку літа.

Настрої в країні почали змінюватися після того, як її сусіди, Норвегія і Данія, минулого тижня відкрили кордони один для одного, але не для Швеції. Раніше громадська думка підтримувала підхід Тегнелла, але в останні дні політики і дипломати говорять про зміни.

Під час пандемії Швеція дотримувалася більш м'якого карантинного підходу, ніж більшість європейських країн. Вона заборонила публічні заходи для більш ніж 50 осіб і відвідування будинків для літніх людей, закрила університети і частину шкіл. Але також Швеція покладалась на добру волю громадян для приборкання коронавірусу. 

До заходів, які не були обов’язковими, але вважалось, що люди дослухаються до рекомендацій влади, належали прохання до осіб, старших від 70 років, та до інших груп ризику уникати прямих соціальних контактів, заклики регулярно мити руки, уникати непотрібних поїздок і практикувати соціальне дистанціювання.

Ці заходи мали певний вплив. Зокрема, сезон грипу, як вважається, закінчився швидше, і крива коронавірусу почала вирівнюватися. Однак заходи не запобігли смерті понад 4400 осіб, що набагато вище, ніж у скандинавських сусідів Швеції, які ввели суворіші карантинні правила.

Перевірена інформація про коронавірус в Україні! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/coronavirus_in_ukraine