У Харкові створили апарат, який можна використовувати для вентиляції легень недоношених новонароджених

Вітчизняна розробка експертного класу з 12 вентиляційними режимами може бути використана на всіх рівнях респіраторної підтримки в медичних установах

Харківські вчені та конструктори заводу "Восток-Н" розробили апарат для штучної вентиляції легень, який за якістю і функціональністю не поступається аналогам найдорожчих світових брендів. 

Особливість апарату в тому, що він може бути успішно застосований для вентиляції легень як дорослих вагою до 150 кілограмів, так і для недоношених новонароджених вагою від 300 грамів. 

“Розробляючи ідею нашого апарату, ми сфокусувалися на тому, щоб створити відносно недорогий, але дуже ефективний інструмент, який можна використовувати на всіх рівнях респіраторної підтримки в медичних закладах будь-якого профілю. Це апарат експертного класу. Має 12 вентиляційних режимів. Обладнаний вбудованою системою безперебійного живлення, можливістю встановлення автономного джерела кисню. Тож, можемо сказати, що апарат - оптимальне рішення для використання в операційних, відділеннях інтенсивної терапії та при переміщенні пацієнтів", - прокоментував один з авторів розробки Андрій Ковальов.

Він також зазначив, що апарат передбачає можливість вентиляції легень з контролем за обсягом і тиском. Лікар може вибирати одну з цих двох функцій, що дає можливість подавати максимально можливий дихальний об'єм без ризику баротравми легень. Така можливість особливо актуальна наразі, під час пандемії COVID-19. 

Серійне виробництво апарату підприємства "Восток-Н" допоміг налагодити харківський підприємець Володимир Манукян. Він вже кілька років надає фінансову та промо підтримку українських вчених, котрі працюють в напрямку розробок для медицини. Раніше за його підтримки на ринок вийшли рішення для лікування складних переломів та ортопедичних патологій. 

“Я був вражений тим, що наша медицина виявилася абсолютно не готовою зіткнутися з пандемією коронавірусу. У медиків не було в достатній кількості апаратів для штучної вентиляції легень, які є єдиним засобом лікування інфікованих пацієнтів. Тому я вирішив підтримати розробку харківських вчених і допомогти налагодити її масове виробництво", - зазначив Володимир Манукян. 

Нова розробка може бути застосована у медичних закладах вже найближчим часом. За словами творців, в апараті реалізовані щадні механізми примусової механічної вентиляції легень з інтелектуальною системою управління формами потоку вдихуваних газів і тиском в дихальних шляхах. Таке поєднання технологій дозволило знизити ризик розвитку ускладнень штучної вентиляції легень.