Княжицький ініціював звіт Нацполіції, ДБР і СБУ щодо тиску на заклади культури

Незаконні силові дії ДБР у музеї Гончара, тиск на центр Довженка з боку СБУ, ситуація навколо Одеського художнього музею та інші факти створюють катастрофічну ситуацію в українській культурі і вимагають негайного втручання

Про це повідомив народний депутат від фракції «Європейська Солідарність»  Микола Княжицький після засідання комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. Повідомляє журналіст Еспресо.TV.

У п’ятницю, 5 червня, на засіданні гуманітарного комітету розглянули ініційовану Миколою Княжицьким заяву щодо тиску на культурні інституції та нищення культурної сфери України. 

"За ініціативи "Європейської Солідарності" ми запрошуємо керівництво Національної поліції ДБР і СБУ для того, щоб вони пояснили, у який спосіб і чому так порушувався закон, коли, як вони кажуть, велися слідчі дії, а з нашої точки зору, абсолютно безпідставно здійснювався тиск на представників культури. Тому наступне засідання буде присвячене тому, що відбувалося в музеї Гончара, що відбувалося в центрі Довженка, і ми дуже серйозно про це поговоримо", - зазначив Княжицький.

За словами Княжицького, окремо на комітеті розглянуть питання про бездіяльність Кабміну в призначенні, в створенні Секретаріату уповноваженого з питань мови.

"Чому таке ставлення держави до української культури? Для влади культура не є цінністю. Для них не є цінністю українська мова, тому вони не створять Секретаріат уповноваженого. Вони не знають, хто такий Іван Гончар, тому вони можуть фактично оскверняти приміщення цього музею. Те, що Козленко, який фактично побудував Центр Довженка, зробив його найбільшим кіноархівом, сам є відомим письменником, зараз зазнає утисків, а цей архів може опинитися на вулиці. Їм байдуже. І отака байдужість найбільше нас турбує, звичайно", - наголосив Княжицький.

Нагадаємо, що наприкінці травня голова кіноархіву Довженко Центру Іван Козленко заявив про неплатоспроможність центру через відсутність держфінансування. Того ж дня оперативно до Довженко-центру прийшло СБУ з обшуками.

Кількома днями раніше спецназ ДБР увірвався в музей Гончара буцімто вручити повістку Петрові Порошенку, якого в цей час там не було. А через кілька днів ДБР арештувало приватну колекцію картин родини п’ятого президента Петра Порошенка.