Понад мільйон людей підписали петицію за відставку генерального директора ВООЗ

Через рекомендацію ВООЗ лікувати коронавірус гідроксихлорохіном, яка базується на дослідженні компанії Surgisphere, у світі масово підписують петицію про відставку очільника ВООЗ Тедроса Аданома Гебреісуса

Про це повідомляє The Guardian.

Маловідома компанія Surgisphere,  надала сумнівну базу даних для досліджень гідроксихлорохіну в престижних медичних журналах Lancet і New England Journal of Medicine.

За словами журналістів, ВООЗ та низка національних урядів змінили свою політику і методи лікування COVID-19 на основі некоректних даних від маловідомої американської аналітичної компанії в області охорони здоров'я, що також ставить під сумнів цілісність ключових досліджень, опублікованих в деяких країнах світу.

Журналісти Guardian виявили, що в компанії Surgisphere, яка надала інформацію про користь гідроксихлорохіну працює письменниця-фантаст та порномодель. Ці працівники надали дані нібито численних досліджень COVID-19 у співавторстві з її головним виконавчим директором, але досі не змогли адекватно пояснити джерело інформації або методологію досліджень.

Читайте також: Франція заборонила застосовувати для лікування коронавірусу препарат, який регулярно приймає Трамп

Дані, які, як стверджує компанія, були законно отримані з більш ніж тисячі лікарень по всьому світу, лягли в основу наукових статей, які призвели до змін в політиці лікування COVID-19 в країнах Латинської Америки. Це також вплинуло на рішення ВООЗ та науково-дослідних інститутів по всьому світу, щоб зупинити випробування спірного препарату на основі гідроксихлорохіну. У середу ВООЗ оголосила, що ці випробування будуть відновлені.

Два провідних світових медичних журнали - Lancet і New England Journal of Medicine - опублікували дослідження, засновані на даних Surgisphere. Співавторами досліджень був головний виконавчий директор фірми Сапан Десаї.

Пізно у вівторок 2 червня, після того, як The Lancet звернувся до Guardian, видання опублікувало "стурбованість" з приводу свого опублікованого дослідження. Медичний журнал New England Journal of Medicine також випустив аналогічне повідомлення.

Читайте також: "Покриває Китай": сенатор США закликала директора ВООЗ піти у відставку

Незалежний аудит походження та достовірності даних був проведений авторами, не пов'язаними з Surgisphere, через "стурбованість з приводу надійності бази даних".

Розслідування The Guardian виявило наступне:

Пошук загальнодоступних матеріалів дозволяє припустити, що деякі співробітники Surgisphere мають мало даних або взагалі не мають інформації про яку заявляли. Співробітник, внесений у список наукових редакторів, мабуть, є письменницею-фантастом і фентезійною художницею, чий професійний профіль у соцмережі передбачає, що писати - це її робота на повний робочий день. Інший працівник, зазначений в якості керівника відділу маркетингу, - це модель для дорослих і хостес заходів, яка також знімається у відео для заходів.

Компанія Surgisphere стверджує, що у неї одна з найбільших і найшвидших у світі лікарняних баз даних, але вона практично не представлена в Інтернеті. У Twitter у компанії менше 170 підписників, і в період з жовтня 2017 року по березень 2020 року дописів не було.

До 1 червня посилання "контакти" на домашній сторінці Surgisphere, перенаправляло на шаблон WordPress для сайту криптовалют.

Гендир Surgisphere Десаї був згаданий в трьох медичних позовах про недбалість, не пов'язаних з базою даних компанії. Десаї раніше назвав звинувачення "безпідставними".

Генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус заявив, що всі етапи дослідження з гідроксихлорохіном будуть продовжені. Наразі більше 3500 пацієнтів були включені в дослідження у 35 країнах.

"На підставі наявних даних про смертність члени комітету рекомендували, що немає причин змінювати протокол випробування", - сказав Тедрос. "Виконавча група отримала цю рекомендацію і схвалила продовження всіх випробувань "Солідарності", включаючи гідроксихлорохін".

Ця інформація не на жарт розбурхала світову громадськість, що разом з іншими політичними чинниками привело до створення петиції на change.org адресовану ООН за відставку глави Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я. У петиції говориться: "Допоможіть світу знову знайти віру в ООН та ВООЗ". Петиція вже набрала більше мільйона голосів.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb