400 одеситів вийшли на мітинг в підтримку Ройтбурда

В Одесі близько 400 осіб зібралися у суботу, 6 червня 2020 року, біля будівлі ОДА на підтримку Олександра Ройтбурда, нещодавно в черговий раз звільненого судом з посади директора Одеського художнього музею

Підтримати Ройтбурда прийшли його друзі, шанувальники та відомі люди Одеси: історик Олександр Бабич, критик Ута Кільтер, урбаніст Олександр Горенюк, депутат міськради Ольга Квасницька, програміст Петро Обухов. Про це із посиланням на одеську інтернетгазету Pushkinska.net передає Еспресо.TV.

Також на відеозв'язок з Києва вийшов новий міністр культури України Олександр Ткаченко. До акції протесту проти рішення суду приєдналися режисер Влад Троїцький, музикант і політик Святослав Вакарчук та інші.

Окрім того, на мітингу протестувальники також збирали підписи під зверненнями до депутатів облради від свого округу з проханням підняти питання про надання Одеському художньому музею статусу національного.

З огляду на епідемію COVID-19 присутні були у захисних медичних масках й намагалися дотримуватися соціально безпечної дистанції.

Довідка

2017 року Ройтбурд виграв конкурс на посаду директора Одеського художнього музею. Програму художника підтримали четверо з п'яти членів конкурсної комісії. Але під час сесії 14 березня 2018 року депутати Одеської обласної ради відмовилися затверджувати кандидатуру Ройтбурда. Проте, вже 19 березня 2018 року тодішній очільник ОДА Максим Степанов підписав контракт з Олександром Ройтбурдом, призначивши його новим директором Одеського художнього музею.

4 вересня 2019 року на сесії облради 51 депутат проголосував за зняття Ройтбурда з посади директора художнього. Митець із таким рішенням не погодився і подав до суду.  

7 вересня понад 1 тис. вийшли на підтримку художника.

10 лютого 2020 року суддя Приморського суду міста Одеси Денис Донцов визнав звільнення незаконним. Облрада оскаржила це рішення в апеляційному суді й 28 травня виграла справу.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb