Війна у Лівії: Єгипет спробував примирити Хафтара й Сараджа, але марно

Президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі в суботу, 6 червня 2020 року, оголосив "Каїрську ініціативу" щодо Лівії, що передбачає припинення вогню в цій країні з 8 червня з 6:00 за місцевим часом

Заява єгипетського лідера прозвучала після його зустрічі з командувачем Лівійської національної армії (ЛНА) Халіфою Хафтаром, який веде боротьбу з урядом національної єдності Лівії. Про це з посиланням на українську службу DW передає Еспресо.TV.

За словами ас-Сісі, "Каїрська ініціатива" прокладе шлях до відновлення мирного життя в Лівії і до формування в країні шляхом виборів президентської ради. Ас-Сісі при цьому підкреслив, що військового вирішення кризи в Лівії немає, і що формування ради запобіжить переходу ресурсів Лівії під контроль екстремістів.

Він зазначив, що сторони лівійського конфлікту отримають запрошення приєднатися до ініціативи. Президент Єгипту закликав до міжнародної підтримки проєкту і запропонував ООН запросити владу на заході і на сході країни за стіл переговорів.

Ас-Сісі додав, що відповідно до умов режиму припинення вогню всі іноземні бійці повинні бути виведені з Лівії.

Президент Єгипту також закликав розпустити збройні формування в Лівії, а їх зброю передати ЛНА, яка продовжить виконувати роль військової сили і сил безпеки.

Читайте такожПриватне військо Вагнера. Історія підполковника з України, який очолив особисту армію Путіна

Попри це, влада в Триполі вже відкинула висунуту Каїром ініціативу політичного врегулювання. Голова діючої спільно з Урядом національної єдності Вищої державної ради Халед аль-Мішрі, будь-яка мирна ініціатива, що не базується на Схіратській політичній угоді, буде відкидатися.

"Лівійцям не потрібно більше ніяких ініціатив. Хафтар хоче повернутися за стіл переговорів після своїх поразок, і ми відкидаємо це", - заявив він.

За його словами, "Хафтар повинен здатися і постати перед військовим трибуналом".

"Ми здивовані, що Хафтар ставить умови, перебуваючи в програшному у військовому плані становищі. Він не користується народною підтримкою, - вказав аль-Мішрі.

"Схіратську політичну угоду" було підписано в грудні 2015 року в марокканському місті Схірат. Документ засновано на мирному плані ООН, що передбачає створення в Лівії органів влади, зокрема Уряду національної єдності і Президентської ради (виконує функції глави держави). Обидві ці структури базуються в Триполі і очолюються прем'єр-міністром Фаїзом Сарраджем.

27 квітня Хафтар оголосив про визнання недійсною Схіратської угоду, яка, за його словами, "зруйнувала країну і поставила її в небезпечне становище".

Довідка. Війна у Лівії

Після повалення режиму Муаммара Каддафі у 2011 році та його вбивства в Лівії почалася боротьба за владу між різними угрупованнями і фракціями. У Триполі за підтримки ООН був створений Уряд національної єдності на чолі з Фаїзом Сараджем. Між тим у Тобруку на сході країни проходять засідання однопалатного парламенту, що вважає себе справжньою владою і не згоден з політикою Сараджа.

Його суперником є колишній побратим Каддафі, генерал Халіфа Хафтар, котрий намагається захопити Триполі з квітня 2019 року. Наприкінці лютого цього року сторони домовилися про режим припинення вогню, але потім бойові дії відновилися.

За відкритими даними, сили Хафтара підтримують Франція, Росія, Саудівська Аравія, ОАЕ та Єгипет.

На боці уряду в Тріполі, у свою чергу, виступають Італія, Туреччина та Катар.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb