"Справа Хізб ут-Тахрір": ув'язнені в РФ кримчани влаштували протест у російському суді

В Апеляційному військовому суді міста Власіха Московської області під час розгляду скарги на арешт фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" всі обвинувачені бойкотували процес

Про це повідомила адвокат Ліля Гемеджі, передає ГО "Кримська солідарність".

"Вони відмовилися брати участь у судовому засіданні, де ігноруються базові права людини, а засідання зводиться до формальності", - сказала Гемеджі.

За її словами, обвинувачені наділи маски і припинили відповідати на запитання суду, натомість продемонструвавши плакати "Правда під забороною", "Гоніння за думку", "Корінь зла - рішення ВС РФ 2003".

"Заявляємо протест проти даної форми проведення судових засідань, в яких повністю дискримінують і вбивають елементарну надію на якесь правосуддя", - сказав один із фігурантів справи Сервер Мустафаєв.

Суд відхилив апеляцію адвокатів на рішення про продовження арешту.

Раніше адвокати Еміль Курбедінов і Айдер Азаматов заявляли відвід всьому складу судової колегії Апеляційного військового суду м. Власіха за даною кримінальною справою через порушення прав підзахисних у вигляді утримання політв'язнів в умовах тортур і поводженні, що принижує їхню честь і гідність.

У жовтні 2017 року російські окупанти в Криму заарештували жителів Бахчисараю Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Мемета Бєлялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір'​яєва і Ернеса Аметова. ФСБ закидає їм участь у забороненій в РФ організації "Хізб ут-Тахрір".

21 травня 2018 року в Криму затримали координатора "Кримської солідарності" Сервера Мустафаєва і жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова, звинувачення проти них долучили до бахчисарайської "справі Хізб ут-Тахрір".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb