Щоб було чим відповідати на порушення з боку РФ на Донбасі, слід розробити меню санкцій проти країни-агресора, - Огризко

Українські дипломати спільно зі своїми закордонними колегами повинні мати затверджений на міжнародному рівні широкий спектр обмежувальних заходів щодо дій Кремля, окремі з яких мають впроваджуватися щоразу у відповідь на порушення режиму припинення вогню на Донбасі

З такою заявою ексміністр закордонних справ України Володимир Огризко виступив у щотижневій програмі "Студія Захід" з Антоном Борковським на Еспресо.TV.

"Відносно тиску з боку Російської Федерації. Він буде до тих пір, поки у нас не буде відпрацьована нормальна, чітка, зрозуміла - і нам всередині держави, і громадськості, і наших західним партнерам - стратегія покарання Росії за її агресію. Поки що про це ми навіть не можемо вголос говорити, тому що, ви ж бачите, ми не називаємо Росію ворогом, ми не кажемо, що у нас війна, ми не говоримо про необхідність щонайменше відшкодування завданих збитків і таке інше. Тобто до тих пір, доки ми будемо сидіти в окопах і лише відстрілюватися - я кажу фігурально - до тих пір на нас будуть тиснути", - пояснив він.

За словами дипломата, на перемовинах з іноземними державами завжди слід мати "гарно продуману стратегічну ініціативу, яка узгоджена з твоїми партнерами", особливо коли це стосується Росії і тим більше під час війни з нею.

"Тоді у контрагента зовсім інша ситуація, тоді не ти відповідаєш, а він відповідає. І будь-яка твоя відповідь, це твій виграш, тому що якщо твоя стратегія продумана і цілеспрямована, ти матимеш перевагу", - зазначив Огризко.

"У мене запитання: яку стратегію ми презентували по Донбасу, по Криму? До тих пір, поки не будемо мати чіткий план, а не просто казати, що Росія не виконує своїх зобов’язань, у нас нічого не вийде. Ну, подивіться. Простіше простого. Це вже в Німеччині говорять деякі політичні сили. Я про це говорю декілька років підряд - має бути меню санкцій. Що це означає? Це означає, що кожна зі сторін за невиконання взятих на себе навіть моральних чи політичних зобов’язань, має бути покарана. Умовно кажучи, встановлюється 155-й день чи раз перемир’я на Донбасі - "новорічне", "хлібне", яке завгодно. В разі, якщо одна зі сторін, а СММ ОБСЄ має можливість це перевірити реально, якщо звичайно захоче, порушує це зобов’язання, автоматично накладається санкція. І ця санкція повинна бути прописана. Порушили перемир’я - Росія на чергові $155 млн отримує "подарунок". Зробила щось Україна - відповідний крок щодо України. Оскільки ми не є тією стороною, яка буде воювати проти себе, все те, що відбуватиметься, відбуватиметься щодо РФ. Але ми навіть до такого не можемо дійти", - сказав ексміністр.

Огризко нагадав, що саме за його головування у МЗС українська дипломатія чинила на Москву настільки дієвий тиск в питанні Криму, що тоді Кремлем було принципово вирішено відмовитися від використання Севастополя як основної бази Чорноморського флоту РФ й перевести її до Новоросійська, де терміново почалися відповідні роботи.

"Російська Федерація розуміє тільки одну мову, це мова сили, мова кулака", - вважає колишній міністр.

При цьому він наголосив, цей "кулак" має бути "продемонстровано".

"Й притому близько коло російської пики", - підсумував Огризко.

 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb