Ексдержсекретар Рибачук: Єрмак працює у форматі "рішали", а Офіс президента взагалі не регулюється законодавством

Ексдержекретар України (2005-2006) Олег Рибачук заявив, що керівник Офісу президента Андрій Єрмак перебирає на себе все більше повноважень, зокрема, у зовнішній політиці, у країні, де встановлено не президентську, а парламентсько-президентську республіку

Про це ексголова Секретаріату президента, засновник руху "Чесно" Олег Рибачук заявив у щотижневій програмі "Студія Захід" з Антоном Борковським на Еспресо.TV.

"Очільник Офісу президента фактично поводить себе як віцепрезидент. Ось для віцепрезидента в президентській республіці те, що було в Берліні (офіційний візит української делегації на чолі з Єрмаком - ред.), воно підходить. Але різниця принципова, тому що віцепрезидентів обирають. Тобто вони йдуть на вибори у команді з кандидатом в президенти. У віцепрезидентів є своя історія, вони публічні. І коли виборці приймають рішення, то вони дійсно обирають їх у парі, пам’ятаючи, що якщо, не дай Бог, щось трапиться з президентом, віцепрезидент буде займати посаду президента певний період", - пояснив політик.

Таким чином, відповідальність лежить на тому, хто запрошений на цю посаду на тих, хто за нього голосує, зазначив Рибачук.

"Але ніхто не голосував у нас за очільників Секретаріату", - наголосив він.

Рибачук висловив думку, що якщо порівнювати поточну політичну ситуацію в Україні та США, Єрмак за своєю роллю схожий на "рішалу". Прикладом такої людини у США Рибачук назвав довірену особу президента Дональда Трампа адвоката Руді Джуліані.

"Пан Єрмак працює у форматі "рішали". Як Джуліані у Трампа. Не даремно ж вони зійшлися. Джуліані посилає своїх "рішал", а Єрмак виконує функцію "рішали", коли дипломати не задіяні. І це надзвичайно небезпечно для України", - сказав політик.

Окрім того, значно більшою проблемою Рибачук вважає відсутність законодавчого регулювання діяльності канцелярії глави української держави, що в минулому називалася Адміністрацією президента, Секретаріатом президента, а зараз - Офісом президента.

"Ніде немає положення про повноваження Офісу президента. Воно є, але написане самим офісом. І воно може змінюватися", - пояснив Рибачук

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb