Українського виробника тестів на коронавірус для держлабораторій Офіс президента обрав поза конкурсом та в обхід тендеру, - Ножевнікова

Виробника ПЛР-тестів на коронавірус — ТОВ "Укргентех", в якого в квітні благодійний фонд "Корпорація монстрів" закупив велику партію тест-систем для державних лабораторій та лікарень, обрав та нав’язав Фонду Офіс президента України

Про це журналістам ШУСТРОВА LIVE розповіла Катерина Ножевнікова, директорка фонду "Корпорація монстрів".

"Я не можу вам сказати, наскільки важко це було, тому що вони (Офіс президента, - ред.) шукали постачальника", - сказала Ножевнікова.

Вона також додала, що Офіс президента самостійно залучав бізнес до збору коштів та займався логістикою. Вся процедура: від перемовин до власне закупівлі ПЛР-тестів, за словами Ножевнікової, зайняла 10-20 днів.

Таким чином, через закупівлю ПЛР-систем через благодійний фонд "Корпорація монстрів", Офісу президента вдалося уникнути проведення конкурсу серед усіх українських виробників тестів, а також тендерної процедури. Тож критерії, за якими ОП було обрано ТОВ "Укргентех", як єдиного виробника і постачальника тест-систем для державних лабораторій — залишаються невідомими.

Нагадаємо, в середині березня президент України Володимир Зеленський своїм указом ввів в дію рішення РНБО, яке наказувало уряду вжити заходів щодо "невідкладного фінансування виготовлення Інститутом молекулярної біології та генетики Національної академії наук України не менш ніж 200 тисяч тестів для ПЛР-діагностики COVID-19". Відтоді президентський указ ігнорується урядом вже майже 3 місяці. Інститут молекулярної біології та генетики так і не отримав державне замовлення з невідомих причин.

Про фірму-фаворита Офісу президента України та про спекуляції на поширенні пандемії COVID-19 в Україні дивіться у програмі ШУСТРОВА LIVE.