Якщо законопроєкт Зеленського про референдуми ухвалять, то можна буде скасовувати закони, прийняті Радою, - Стефанчук

Перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук розповів, що внесений президентом Володимиром Зеленським законопроект про референдуми передбачає можливість скасовувати ухвалені ВРУ акти

Про це він сказав в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Він сам (законопроєкт, - ред.) є принципово новим. Тому що станом на зараз у нас немає закону про всеукраїнський референдум, щоб порівнювати його бодай із чимось", - зазначив Стефанчук.

Також він розповів, що проектом закону передбачено можливість виносити на референдуми питання, які стосуються змін до розділів 1, 3 і 13 Конституції, а також питання, пов'язані зі зміною території України, як і передбачено самою Конституцією. Також у випадку ухвалення закону на референдумі можна буде скасувати законодавчі акти, ухвалені ВРУ.

"Я думаю, що якогось заперечення при голосуванні цього закону в Раді не буде. Ми можемо дискутувати щодо якихось деталей, можливо, але ми врахували всю найкращу практику, яка існує у світі. Ми отримали рецензії на цей законопроєкт не тільки від НАН, від Академії правових наук, але і від міжнародної спільноти", - додав посадовець.

Стефанчук розповів, що проєкт надіслали до Венеційської комісії та очікують її висновку. Також вже є висновки від Міжнародної організації IFES, яка займається питаннями виборів і референдумів, та від швейцарських інститутів.

"Щодо того, коли він (законопроєкт, - ред.) буде проголосований, президент України, як і обіцяв, до кінця минулого тижня вніс його до ВР. Сьогодні він був зареєстрований у ВРУ, почали збігати строки. Якщо нам вдасться у вівторок проголосувати скорочення строків підготовки до першого читання, то, я думаю, що в четвер ми вже зможемо винести його на перше читання у зал ВРУ", - повідомив заступник голови ВРУ.

Він також додав, що якщо зал не підтримає і попросить більше часу для підготовки альтернативних законопроєктів, то читання перенесуть на наступний пленарний тиждень. Стефанчук "глибоко переконаний", що законопроєкт ухвалять за основу до завершення цієї сесії ВРУ.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb.