Австрійський полковник, який чверть століття шпигував для РФ, вийшов із в'язниці після 1,5 року ув'язнення

Австрійський суд визнав полковника у відставці винним у шпигунстві на користь російської військової розвідки впродовж понад 25 років, але фактично звільнив його від покарання

9 червня присяжні в Зальцбургу визнали винним 71-річного полковника австрійської армії у відставці в участі в секретній операції розвідки проти Австрії, зраді державної таємниці та свідомому розкритті військових секретів, повідомляє Радіо Свобода.

Згідно з обвинувальним висновком, з 1992 року до вересня 2018-го підсудний передавав Росії військові секрети в обмін на 280 тисяч євро. Захист полковника стверджував, що він не розкривав державну та військову таємницю. Натомість він нібито передавав загальнодоступну інформацію й отримав за це 220 тисяч євро.

Попри тяжкість звинувачень, які передбачають максимальну санкцію до 10 років позбавлення волі, суд засудив полковника до 3 років і звільнив – з огляду на те, що за час процесу він вже відбув половину цього терміну.

"Суд взяв до уваги визнання фактів, поважний вік відповідача та відсутність попередніх судимостей як пом’якшуючий фактор. Суд дійшов висновку, що відповідач більше не становить загрози", - зазначив речник суду.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb