Українська компанія-виробник тестів на коронавірус отримувала коштовні компоненти з-за кордону як гуманітарку

Український виробник ПЛР-систем для тестування на коронавірус, ТОВ "Укргентех", отримувала коштовні компоненти з-за кордону гуманітарним вантажем

Про це йдеться в розслідування журналістів програми ШУСТРОВА LIVE на телеканалі Еспресо. Зокрема, 23 квітня на літаку з гуманітарним вантажем з Китаю для «Укргентеху» прибули 6 коробок реагентів загальною вагою понад 300 кілограмів.

Співзасновник компанії Біжан Шаропов, відповідаючи на питання, комерційним чи гуманітарним вантажем вони отримували  компоненти з-за кордону, відповів: "Я не знаю. Ми транспортуванням не займалися. Я не знаю деталей".

Проте Шаропов уточнив, що компоненти "Укргентех" також отримував і з інших країн світу.

Документи про фінансово-господарську діяльність компанії Укргентех на українському ринку, які є в розпорядженні редакції, свідчать про те, що від початку року і до 27 квітня на внутрішньому ринку України "Укргентех" для виготовлення, щонайменше, 600 тисяч ПЛР-тестів закупив компонентів лише на 492 тисячі гривень. Серед яких: ламінарний кабінет для полімеразно-ланцюгової реакції, спеціальні планшети, магнітні наночастинки, мікроцентрифужні пробірки та кришки до них.

Натомість, від продажу партії в 600 тисяч тестів за ціною 60 гривень компанія заробила щонайменше 36 мільйонів гривень.

"Я не можу вам видавати цю інформацію. Тести у нас – дуже дешеві. І відповідно більша частина ціни припадає саме на сировину. Подробиці я вам розказати не можу", - сказав Шаропов.

Директор Інституту молекулярної біології і генетики НАН України Михайло Тукало розповів, що при виготовленні ПЛР-тестів «Укргентеха» використовуються доволі коштовні компоненти, тож з ціною в 60 гривень компанія не змогла покрити навіть свої витрати на компоненти.

"Мені здається, це - неможливо. Є дуже коштовні речі у їхній тест-системі. Хіба що вони самі можуть виготовляти ферменти. В них мають бути ліцензовані приміщення, але я впевнений на 100%, що таких немає", - сказав Михайло Тукало.

Нагадаємо, Українське підприємство ТОВ "Укргентех" заявляє, що виготовляє одну з найдешевших у світі ПЛР тест-систем для виявлення COVID-19. Вартість такого одного тесту складає 60 гривень.

13 травня Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я забракував ПЛР-тести на коронавірус, вироблені компанією "Укргентех". ЦГЗ стверджує, що під час перевірки виявилося, що чутливість і специфічність тест-системи не відповідає значенню, що заявлено виробником.

Про фірму-фаворита Офісу президента України та про спекуляції на поширенні пандемії COVID-19 в Україні дивіться у програмі ШУСТРОВА LIVE.